Egyre több településen van szmogriadó

2012.02.13. 09:59

Hétfőre több településen emelkedett a légszennyezettség mértéke az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint. Négy településen veszélyes a levegő minősége: Székesfehérváron, Tatabányán, Esztergomban és Putnokon. Ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja száz mikrogramm feletti.

Az OKI vasárnap közzétett információi alapján még az látszott, hogy országszerte jelentősen javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt mindössze két település levegőjét minősítették veszélyesnek (piros jelölés), három települését pedig egészségtelennek (narancssárga jelölés). Hétfőre azonban már négy településen vált veszélyessé, további tíz helyen pedig egészségtelen minősítésűvé a levegő.

Egészségtelennek számít a levegő Budapesten, Százhalombattán, Dunaújvároson, Győrben, Ajkán, Veszprémben, Várpalotán, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja legalább 75-100 mikrogramm közötti.

Kifogásolt minősítésű Sopron, Pécs, Vác, Tököl, Salgótarján, Eger és Szeged levegője (zöld jelzéssel), míg elfogadható minőségű Hernádszurdokon, Nyíregyházán, Oszláron, Debrecenben és Szolnokon (a kék jelzésű helyeken).

A levegő minőségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. Az önkormányzatok az egészségtelen, illetve a veszélyes szintet elérő szennyezettség alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A fővárosban vasárnap reggel hat órakor visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát. Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – elrendelte a tájékoztatási fokozatot. Vasárnap Salgótarjánban is megszűnt a szmogriadó, de már a tájékoztatási fokozatot sem rendelték el. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától erős szél várható, csütörtökön akár viharos erősségű széllökésekre is számítani lehet, ami kitisztíthatja a térségből a szennyezett levegőt.  • Hírek
  • Bankszámla