Elkészült az új pszichoaktív anyagok jegyzéke

2012.02.13. 20:07
Elkészült a nemzeti drogstratégia úgynevezett C listája, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke. Ez a konkrét tudatmódosító szerek mellett azokat az alapvegyületeket is tartalmazza, amelyeket kábítószerként árulhatnak. A rendelet a tervek szerint március elsején lép hatályba.

A kormány honlapján hétfőn jelent meg a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, illetve az ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendelettervezet. A dokumentumhoz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kedden délelőtt tíz óráig várja a véleményeket.

Zacher Gábor toxikológus üdvözölte a szakma által régóta várt jegyzéket. Mint mondta: az alapvegyületeket tartalmazó felsorolás célja, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak fellépni a tudatmódosító szerek kereskedelmével szemben. A toxikológus szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

A kormány honlapján közzétett tervezet szövege szerint, ha a belföldi vagy külföldi forgalomban feltételezett új pszichoaktív anyag jelenik meg, azt az Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma (OAC) vizsgálja meg. Megvizsgálják, hogy az anyag, illetve a vegyületcsoporthoz tartozó anyag megjelent-e Magyarországon, rendelkezik-e legális, különösen gyógyászati felhasználással, és fennáll-e a veszély, hogy az anyagot visszaélésre használják. Az OAC ezek után kezdeményezi a miniszternél a feltételezett új pszichoaktív anyag felvételét a C jegyzékre.