Újabb vádemelés Kolompár Orbán ellen

2012.02.13. 13:46

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a Kiskunhalasi Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) kiskunmajsai elnöke ellen. A vádirat szerint Kolompár, aki ügyvezető igazgatója, egyben önálló cégbejegyzésre jogosult képviselője volt a kiskunmajsai székhelyű "A Cigányság Foglalkoztatásáért" Szolgáltató Közhasznú Társaságnak, 2006-ban pályázatot kívánt benyújtani az illetékes minisztériumhoz erdőművelő közmunkaprogram támogatása céljából. A pályázat előfeltétele volt egy felmérés készítése a programba bevonható, elsősorban kisebbségi munkanélküli emberekről.

Kolompár megbízást kötött a felmérés elkészítésére egy balassagyarmati gazdasági társaság képviselőjével, a másodrendű vádlottal, aki vállalta, hogy az általa beszervezett emberekkel kapcsolatot tart, valamint biztosítja a szükséges létszámot a várható közmunkaprogram ideje alatt. A vádirat szerint azonban nem végezte el a szerződésben vállalt feladatokat, teljesítésigazolások nélkül kiállított számláira mégis kifizetett bruttó négymillió-nyolcvanezer forintot Kolompár. A másodrendű vádlott az utolsó számla kiegyenlítésekor átadott Kolompárnak egy részletes szociológiai tanulmányt, mely a Nógrád megyében élő cigányságról készült.

Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult három ügy egyesítésével büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon. A per még folyik. A február 13-ra kitűzött tárgyalás elmaradt, mert Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét tanúként akarta meghallgatni a bíróság, de az országgyűlési képviselő parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott volna megjelenni.

Az első vádpont szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével vádolja az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. Eszerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, azt állította, hogy bűncselekményt nem követett el.