Váratlan fordulatok a parlament nyitóülésén

2012.02.13. 17:40
Gazdasági szabadságharcot hirdetett az LMP! Orbán mellé álltak a szocialisták! Már nem Harrach Péter a legunalmasabb képviselő! Szenzációs fordulatokkal kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka.
03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A képviselők másfél hónapos szünet után ültek újra össze, a tavaszi ülésszak Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött. A miniszterelnök nem volt könnyű helyzetben. Egy héten belül harmadszor szólalt fel nyilvánosan, vagy részleteiben kiszivárogtatva zárt körben, így különösebben újat nem is sikerült mondania. Cserébe velős volt és rövid, parlamenti felszólalását gyakorlatilag egy témára, az európai uniós pénzügyi paktumra korlátozta.

Értékelése szerint Magyarország sikeresen tárgyalt az elmúlt egy hónapban, így elérte, hogy a decemberben még elutasított paktum helyett egy, már Magyarország számára is elfogadható, sőt, elfogadandó tervezet jött létre. A beszéd tán legfontosabb mondata volt, hogy Orbán tőle ritkán hallható egyértelműséggel közölte: "Magyarország jövője az EU keretein belül van".

Az első meglepetést Jávor Benedek, az LMP új frakcióvezetője okozta. A felszólalásra adott válaszában határozottan elutasította a paktumot, ami szerinte kedvezőtlen Magyarországnak. "Isten hozta a szabadságharcosok táborában" - felelte erre Orbán. Jávor szerint amúgy a paktum azért lett ilyen rossz, mert Orbánék kormányzása miatt Magyarország elvesztette alkupozícióit, így most kénytelen mindenféle diktátumra igent mondani.

Hangulatában hasonló volt a jobbikos reakció is, amennyiben Balczó Zoltán is Magyarországra károsnak nevezte a paktumot. Igaz, a Jobbik valójában az egész Európai Uniót károsnak tartja Magyarországra.

A második meglepetés Mesterházy Attila volt, aki nem túl lelkesen, de amúgy rendben levőnek találta az Orbán által elmondottakat. "Helyes irány, ha a miniszterelnök ezen az úton megy tovább". Orbán megköszönte Mesterházy dícsérő szavait, amikre egészséges kommunistázással válaszolt. Arra kérte Mesterházyt, hogy a szocialista EP-képviselők "időnként álljanak ki Magyarország érdekei mellett".

08

A beszéd amúgy nagyobb izgalmat nem váltott ki, de meghozta a kormánypárti képviselők étvágyát. Orbán távozásakor tucatnyian indultak el az alagsori étkezdébe.

A napirend előtti felszólalásokra így alig félház volt kíváncsi, pedig Jávor Benedek még vendéget is hívott, Szekeres Diánát, akinek devizahiteles szülei nem tudják kifizetni felsőoktatási tanulmányait.

Ezután következett az ülés mélypontja, a fideszes Gulyás Gergely vette védelmébe nem túl nagy átéléssel az egyházügyi törvényt, hosszasan sorolva a kiragadott nemzetközi példákat, amiket válaszában Rétvári Bence államtitkár egytől egyig megismételt. Ennél még Harrach Péter is izgalmasabb volt, aki a miniszterelnök felszólalására válaszolva ultraliberális összeesküvésről beszélt, míg az influenzás Lázár Jánost helyettesítő Rogán Antal arról, hogy két alternatíva van, amiből a kormány egy harmadikat választott.

10

A Gulyás-Rétvári duóval a kereszténydemokrata Rubovszky György volt csak versenyben, akitől megtudtuk, hogy végig szokta gondolni az ellenzék javaslatait, még ha ezeket nem is szokta elfogadni. Még mindig napirend előtt a Jobbik újfent kilépett volna az EU-ból, míg az éhségmenetről nagykabátban beeső Gúr Nándor 47 000, Matolcsy Györgynek szánt forintot csapott le Cséfalvay nemzetgazdasági államtitkár asztalára. Az államtitkár a pénzt átpiszkálta a szomszéd asztalra, próbáltuk figyelni, hogy mi lett a sorsa, de sajnos elkapcsolta a kamera.

Az interpellációknál a szintén az éhségmenettel érkező, szakálas-pulóveres Nyakó István vitte tovább a szocialisták szegényember-központú, szociálisan érzékeny vonalát, felidézve a menet tán legvidámabb epizódját is. "Meg is borotválkoznék, de hólapátolás közben Mezőkövesden valaki lenyúlta az arcszeszünk" - utalt arra az epizódra, amikor Tállai István belügyi államtitkár a szocialisták vélelmezése szerint nem szomjasan nem ajánlott munkát a munkát és kenyeret követelő szocialistáknak.

22

Az interpellációkban a Jobbik vitte tovább az LMP felvételi keretszámos vonalát, Balczó aggódott a leszakadók gyermekeinek továbbtanulásáért, amire Réthelyi miniszter csak a Széll Kálmán tervben is leírt gazdasági kényszerrel tudott felelni.

A legizgalmasabb párbaj az oligarchák elleni fellépést számon kérő Schiffer András és a miniszterelnök helyett válaszoló Navracsics Tibor között zajlott. Schiffer Nyerges Zsoltot is emlegetve a narancsos oligarchák hatalomátvételéről beszélt, amire Navracsics azt felelte, hogy stratégiájuk ugyan nincs a korrupció ellen, mert nem hisz a stratégiában, de cselekvési tervük van. Schiffer szerint stratégiájuk is van, de az a korrupció könnyítéséről és a baráti vállalkozások helyzetbe hozásáról szól.

26
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ezután még két jobbikos foglalkozott a devizahitelesekkel, akiken Z. Kárpát Dániel szerint nem segít a kormány, Egyed Zsolt szerint pedig ha mégis, akkor csak a gazdagoknak és csak pénzt mosni. Ez utóbbi aggályt Cséfalvay államtitkár oszlatta el, mondván az adóhivatlnak igen is joga van vizsgálni a végtörlesztésre fordított pénzek eredetét, ami a bankoknak amúgy kötelessége is.