Balog Zoltán a középosztály elcigányosodásáról beszélt a Standardnak

2012.02.14. 16:48 Módosítva: 2012.02.14. 16:51
A Der Standard osztrák liberális lap Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkárral készített interjút "Átengedjünk-e hetven százalékot a Jobbiknak?" címmel.

Ha "nem adunk a romáknak rendes munkát és képzést, akkor nem lesz, aki fizesse a nyugdíjunkat" - mondta az államtitkár a Standardnak. Mint elmondta: egy cigány családban átlagosan 2,2 gyermek van, míg a nem roma családokban 1,2. Tíz év múlva lesznek olyan nagyobb területek Magyarországon, ahol minden második gyermek roma lesz.

Balog arra figyelmeztetett, hogy a népesség 7 százalékáról van szó, amely szinte mélyszegénységben él, és ha ez a helyzet robbanáshoz vezet, létrejönnek a szegények és a gazdagok gettói Magyarországon. Balog beszámolt a kormány által alapított ösztöndíjról, amelyet eddig 6849 gyerek kapott meg. Beszélt a közmunkaprogramokról is, amelyekbe 10-20 ezer romát vontak be.

A gyöngyöspatai események kapcsán Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy ma már komoly büntetéssel fenyegetik azokat, akik egyenruhában a kisebbségek ellen akarnának fellépni. A jelenlegi helyzethez, mint mondta, hozzájárult a szocialista ipar összeomlása, amelynek nyomán 1,5 millió munkahely szűnt meg.

"Az elcigányosodás azt jelenti ma Magyarországon, hogy a középosztály egy része szociálisan visszasüllyedt - a romákhoz. Rivalizálás van már a szegénységben is" - mondta. Balog szerint meg kell érteni az elszegényedett rétegek helyzetét és haragját, mert ha nem segítenek rajtuk, ellene fordulnak mindenkinek, akiről úgy gondolják, hogy felelősek a rossz helyzetükért: az állam, a romák, a bankok ellen vagy éppen a "zsidó-bolsevista világösszeesküvést" okolják majd a bajokért.

Balog rámutatott, hogy egy felmérés szerint a magyarok 70 százaléka elutasítja a romákat. "Osztozzon az összes párt 30 százalékon és a maradék 70 százalékot engedjék át a Jobbiknak?" - fogalmazott az államtitkár. "A nyugati médiában nem fogják fel, hogy a rasszista előítélet nem egy velünk született tulajdonság, hanem társadalmi folyamatok eredménye".

Az államtitkár cáfolta, hogy "kormánya ellenségként tekintene a nyugati sajtóra". "Ellenkezőleg, mi váltunk az úgynevezett nyugati sajtó ellenségképévé. Számtalan vita után persze visszahúzódunk, és azt mondjuk, ők úgysem értenek meg minket."

Balog Zoltán elmondta, hogy a kommunista időkben illegálisan olvasta a Neue Zürcher Zeitungot (NZZ), ahonnan a lengyelországi eseményekről is tájékozódhatott. "Azt mondtam: ez a független tudósítás". Most viszont úgy látja az államtitkár, hogy "az egykori kommunisták, valamint azok gyermekei és unokái az állítólagos liberálisokkal fognak össze, s a Standarddal, az NZZ-vel és a Süddeutsche Zeitunggal együtt ágálnak azok ellen, akik 20 évvel ezelőtt Magyarországon a demokráciáért és a kommunizmus ellen harcoltak".