Disznóperzselővel melegítik a szennyvíztisztítót

2012.02.14. 16:10
Ha megfagy a szennyvíz, a város ivóvízellátása is veszélybe kerülhet ezért gázmelegítővel tartják működésben a pécsi telepet.

A disznóöléskor használt gázmelegítővel, perzselővel tartják működésben a szennyvíztisztító telepet Pécsett, a rendkívüli hidegben. Éjszaka óránként kell melegíteni a gépeket, mert ha megfagy a szennyvíz, és a város ivóvízellátása is veszélybe kerülhet – hangzott el az m1 Híradójában. Az ülepítést végző berendezéseket kell melegíteni ezekkel, nehogy befagyjanak a rettentő hidegben. 24 órás őrség figyel, és ha kell, azonnal előveszik a lángszórókat.

Ha leállnak a gépek, azonnal befagynak a medencék, és a baktériumflóra nem tudja tisztítani a szennyvizet. Ez pedig veszélyeztethetné a vízellátást. A laborban is folyamatos készenlétben vannak. Ha bizonyos vegyületek mennyisége eltér a megfelelőtől, azonnal beavatkoznak.

Oxigént fújnak be, egyik oldalról átmozgatják a másikra, így serkentik munkára a baktériumokat. Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. szóvivője azt mondja, nincs veszélyben a tisztítás folyamata.

A pécsi szennyvíztelep a megelőző intézkedéseknek köszönhetően, a fokozott ellenőrzéseknek, az akár óránkénti mintavételnek köszönhetően most is megfelelő hatásfokkal, az előírásokat betartva működik. A telepen naponta 25 ezer köbméter szennyvizet fogadnak és tisztítanak meg.