Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Visszakaphatják a diákhitelt az államhoz szegődő jogászok, közgazdászok

2012.02.14. 11:34 Módosítva: 2012.02.14. 12:28

A kormány megteremti a jogi és a pénzügyi lehetőségét, hogy az állam visszatérítse a diákhitel összegét azoknak a fiataloknak, akik önköltséggel szereznek jogi vagy közgazdasági diplomát, és utána állami szolgálatba állnak, mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden a parlamentben. Hoffmann Rózsa szerint a kormány határozatot hozott erről. Az államtitkár Dúró Dóra jobbikos politikus napirend előtti felszólalására reagált, aki a jogász- és a közgazdászképzés drasztikus csökkentését kifogásolta.

Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány a felsőoktatás átalakításával csökkenti az egyetemi autonómiát, rontja a diákok hozzáférését és 40 százalékkal csökkenti az állami férőhelyek számát.

Hoffmann Rózsa demagógnak nevezte az ellenzéki képviselő érveit, szerinte nem csökken az egyetemek autonómiája, és nem 40 százalékkal, hanem legfeljebb 5 százalékkal csökken az állami finanszírozású képzések aránya. "Nincs tandíj, önköltség van" – jelentette ki az államtitkár, aki szerint az önköltség is csak 5 maximum 10 százalékkal lesz magasabb annál az összegnél, amelyek évek óta fizetnek a költségtérítéses képzéseken.

"A magyar felsőoktatás jövőjét semmiféle veszély nem fenyegeti" – közölte.