Száz százalék feletti az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

2012.02.14. 17:44
Országosan száz százalék feletti a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - tájékoztatta a Menhely Alapítvány kedden az MTI-t.

Hétfő éjszaka a menedékhelyek kihasználtsága a fővárosban 98, országosan pedig több mint 102 százalékos volt. A folyamatosan magas kihasználtsági adatok azt jelzik, hogy az intézményekbe a különösen hideg időszak alatt betért, illetve az oda beszállított emberek nagy része folyamatosan igénybe veszi a szálláshelyeket. Emellett az ideiglenesen kialakított krízis férőhelyeket is igénybe veszik a rászorulók.

A magas telítettség ellenére a budapesti ellátórendszer továbbra is képes elhelyezni a rászorulókat.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága jelentősen meghaladta a száz százalékot Fejér, Vas, Zala, Somogy, Tolna, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar és Békés megyében.

Kitért arra, hogy a fővárosi hajléktalanokat segítő szervezetek az Összefogás Közalapítvány, az ország többi régiójában pedig a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával működtetik kiegészítő szolgáltatásaikat.

A tartós hideg miatt megnövekedett kiadásaikat a Hajléktalanokért Közalapítvány krízispályázatának segítségével fedezhetik.

A Menhely Alapítvány a téli ellátásban kulcsszerepet játszó Diszpécser Szolgálatának és a Krízisautó Szolgálatának finanszírozásához felhasználja az egyszázalékos adófelajánlásokból, valamint adományozóik támogatásként érkező összegeket és tárgyi adományokat.