Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Fennakadásokat okozott a havazás

2012.02.15. 19:44
Országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben szerdán a havazás, csütörtökön már nem kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani, de a viharos erejű szél többfelé okozhat hófúvásokat.

Az Útinform késő délutáni tájékoztatása szerint Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdu-Bihar és Pest megyében változó intenzitással havazik, a fő és mellékútvonalak havasak, hókásásak, latyakosak. A néhol viharos szél miatt a letisztított utakon is hóátfúvásokra kell számítani. Körmend, Veszprém, Tamási és Szentlőrinc térségében jégbordás, máshol hóbordásak a mellékutak.

Balesetek országszerte

Az M3-as autópályán Hatvantól az országhatár felé, az M1-esen a főváros és Tatabánya között havazik, a látási viszonyok jók, de lassabb haladásra kell számítani.

Az M3-as autópályán délelőtt hét autó ütközött össze Mezőkövesd térségében a Budapest felé vezető oldalon, egy ember súlyosan megsérült, a sztrádát ezen a részen lezárták. Borsodban több helyen kell fennakadásra számítani: lezárták a forgalom elől az Andornaktálya és Mezőkövesd közötti utat, mert a hófúvás miatt itt több kamion keresztbe fordult; illetve járhatatlanná vált szerda délután a Köröm és Girincs közötti út.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbá nehezen járható a 37-es számú főút, csakúgy, mint a Hernád völgyében és a Bodrogközben lévő utak, de elzárt település nincs. A Dunántúlon a hóátfúvások miatt nehezen járható a 66-os főút Bonyhád térségében, a Szászvár és Tófű közötti út egy szakaszát lezárták, a járműveket visszafordítják.

A Veszprém megyei Tapolcafő és Bakonyjákó között egy menetrend szerinti busz felborult, 13 ember sérült meg, közülük 4-en súlyosan. A Bakony Volán menetrend szerinti járata, amelyben 22 ember utazott, kora délután borult fel a havas útviszonyok miatt. A 83-as utat a döbrentei elágazótól a városlődi elágazóig teljesen lezárták a helyszínelés idejére.
Szintén Veszprém megyében, Devecsernél két autó ütközött össze, ketten életüket vesztették. 
A rendőrség a 4-es számú főút Újfehértó felől Nyíregyházára bevezető szakaszát szerda délután lezárta, mert az erős havazás miatt az útrész első felüljárójára a csúszós úttest miatt nem tudnak felhajtani a kamionok, illetve a kisebb teherautók.

D  NL20120215015
Fotó: Nagy Lajos

Nógrád megyében a 2-es főút egy ideig járhatatlan volt, Hajdu-Biharban pedig délutánra kiszabadították a hó fogságából Hajdúböszörmény-Bodaszőlő, Debrecen-Ondód és Told településeket.

Tolna megyében több útszakaszon hóátfúvások nehezítik a közlekedést; az 56-os úton, Bátaszék és Furkótelep között árokba csúszott teherautót kellett menteni. A katasztrófavédelem közlése szerint nehezen járható az Iregszemcse és Nagykónyi közötti út, valamint a 65-ös út Kéty és Zomba között, ahol rendőrök irányítják a forgalmat.

A vonatok 40-60 percet késnek

A MÁV vonalain is fennakadások voltak, Debrecen és a környező állomások körzetében akár egy órát is késhetnek a vonatok, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon a Gyoma és Lőkösháza közötti szakaszon, valamint a Békéscsabáról csatlakozó vonalakon az intenzív havazás és az orkánerejű szél miatt 40-60 perces késésekre kell számítani.

Csak néhol lesz még hózápor

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta, tartós hóesés az éjszaka folyamán már nem lesz, de több helyen többször előfordulhat hózápor, de jelentős mennyiségű csapadékra már nem kell számítani. Csütörtökön Dunántúlon és a főváros környékén 80-100 kilométeres, viharos szél várható. Nyugaton csütörtökön plusz 2, északkeleten kicsivel fagy pont alatt lesz a hőmérséklet. A szolgálat csütörtökre nyolc dunántúli megyére (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Tolna, Somogy, Zala, Baranya) adott ki másodfokú figyelmeztetést erős hófúvás, valamint viharos, 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökések miatt.