Többfelé hózivatarok alakultak ki

2012.02.15. 08:03 Módosítva: 2012.02.15. 15:00
Narancssárga figyelmeztetést adott ki szerdára több megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős hófúvás miatt. A havazás és az orkánerejű szél több helyen fennakadásokat okoz a közlekedésben.
A térképet az Időkép biztosította.
A térképet az Időkép biztosította.

Intenzív havazás kezdődött szerda délelőtt Budapesten és az ország északi megyéiben, a közlekedés sokfelé lelassult, több baleset történt. Északnyugaton – Mosonmagyaróvár és a Vas megyei Káld környékén – hózivatarok alakultak ki, melyek a Balaton nyugati medencéje felé tartanak, írja az időkép.hu.

A Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. 94 – hókotrást és síkosságmentesítést is végző – célgéppel járja reggel óta a budapesti utakat, ez majdnem a maximális szám, mondta az Indexnek délben Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szóvivője. A külvárosban mostanáig 2-5 centiméter hó esett, a belvárosban csak nemrég kezdődött az intenzív havazás. A fővárosi utak járhatóak.

A közterület-fenntartó hómunkásokat vesz fel délutáni és éjszakai munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címe megtalálható a társaság honlapján. A délutános műszakban a nyolcórás munkáért nettó 3550 forintot, az éjszakai műszakban pedig 3750 forintot fizetnek.

A havazás és a szél mérséklődésének köszönhetően megtisztították az M2-es autóút és a 2-es főút Dunakeszi és Rétság közötti szakaszát, így véget ért a szerda délelőtt elrendelt kamionstop  –közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az említett Pest megyei, illetve Nógrád megyei útszakaszon az intenzív hóesés miatt nagymértékben romlottak a látási viszonyok, Szendehely környékén pedig nehezen lehetett feljutni az emelkedőn.

A 7,5 tonnánál nagyobb súlyú, a főváros irányába tartó járműveket Rétságnál félreállították, míg a Budapestről Vác felé haladókat Dunakeszinél egy benzinkút parkolójába terelték. Kora délutánra biztonságossá tették a közlekedést az M2-esen és a 2-esen is, így a kamionok előtt ismét szabad az út, de a forgalom egyelőre lassan halad.

Az 1-es főúton, Mecsér közelében lesodródott a csúszós útról, majd fának ütközött egy autó, a sofőrje súlyosan megsérült.

Hófúvások nehezítik a közlekedést

Az Útinform tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több helyen kell fennakadásra számítani: lezárták a forgalom elől az Andornaktálya és Mezőkövesd közötti utat, mert a hófúvás miatt itt több kamion keresztbe fordult. Az M3-as autópályán, Mezőkövesdnél több autó összeütközött, de itt nem sérült meg senki. Járhatatlanná vált szerda délután a Köröm és Girincs közötti út.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbá nehezen járható a 37-es számú főút, csakúgy, mint a Hernád völgyében és a Bodrogközben lévő utak, de elzárt település nincs. A Dunántúlon a hóátfúvások miatt nehezen járható a 66-os főút Bonyhád térségében, a Szászvár és Tófű közötti út egy szakaszát lezárták, a járműveket visszafordítják.

Tolna megyében több útszakaszon hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Az 56-os úton, Bátaszék és Furkótelep között árokba csúszott teherautót kellett menteni. Nehezen járható az Iregszemcse és Nagykónyi közötti út, valamint a 65-ös út Kéty és Zomba között, ahol rendőrök irányítják a forgalmat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsősorban Újfehértó és Nagycserkesz térségében, a bokortanyák bekötőútjain, illetve a Tiszavasvári és Tiszadob közötti útszakaszon okoz fennakadást a közlekedésben. Nyíregyháza határában, a 4-es főút kivezető szakaszán egy kamion fordult keresztbe az úton, a jármű műszaki mentése elkezdődött. A 49-es főút Vaja és Rohod közötti szakaszán megszűnt a félpályás útzár, amelyet kora délután egy gázpalackokat szállító teherautó árokba csúszása miatt rendeltek el.

Tatabányánál, az M1-es autópályán két kamion és egy személyautó ütközött össze szerda délután, a balesetben egy ember meghalt, ketten súlyosan sérültek. Az autópálya Budapest irányába vezető oldalát teljes szélességében lezárták, az autósokat Tatabánya Újváros és Óváros között az 1-es útra terelik.

Devecser közelében két ember meghalt a 8-as főúton szerdán, amikor két autó  frontálisan ütközött. A főúton egy Skoda személyautó eddig ismeretlen okból áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol belerohant egy terepjáróba, a balesetben a Skoda két utasa a helyszínen belehalt sérüléseibe. A helyszínelés idejére a 8-as főút devecseri bevezető szakaszán teljes útzárat rendeltek el.

Késnek a vonatok

Debrecen és a környező állomások körzetében akár egy órát is késhetnek a vonatok az időjárás miatt – közölte a Mávinform. A Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony, a Debrecen-Nyírábrány, a Füzesabony-Debrecen-Fehérgyarmat, valamint a Debrecen-Tiszalök vasútvonalakon 50-60 perces késéssel közlekednek a vonatok.

A Békés megyei vasútvonalakon 40-60 perces késések alakultak ki a havazás miatt. A Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon a Gyoma és Lőkösháza közötti szakaszon, valamint a Békéscsabáról csatlakozó vonalakon az intenzív havazás és az orkánerejű szél fennakadásokat okoz a közlekedésben.

Erős szél és intenzív havazás várható

Narancssárga figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható erős hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyére. Csütörtökön a Dunántúl nagy részén lesz másodfokú figyelmeztetés az erős szél miatt: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát.

Ma estig váltakozó intenzitású havazás várható, amit a Dunántúl nyugati felében helyenként havas eső, eső válthat fel. Általában legfeljebb 4 cm valószínű, a Szécsény–Békéscsaba vonaltól északkeletre azonban 5-10 cm friss hó is hullhat. Délutántól, északkeleten estétől tartósabb havazás már nem várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán +2, -4 fok között, a Nyugat-Dunántúlon +5 fok körül várható.

Hókotró takarítja a hófúvás által létrejött buckákat Borsodban
Hókotró takarítja a hófúvás által létrejött buckákat Borsodban
Fotó: Vajda János

A folytatásban több-kevesebb napsütésre számíthatunk, szórványosan alakul ki havazás, hózápor. Később ismét beborul az ég, és csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet. Többfelé várható havazás, nyugaton havas eső, ónos eső, eső is lehet. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -7, de pénteken -6, -15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte +2, -4, majd -1, +6 fok között várható.