Márciusban jönnek az első adatok a népszámlálásról

2012.02.15. 16:29
Márciusra elkészülnek az összeírás előzetes adatai - mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője. A megyénkénti lebontásban közreadandó előzetes adatok között szerepel majd a népesség összlétszáma, nemek szerinti megoszlása, a lakások száma és mérete.

A márciusi határidőt "nagy erőfeszítésekkel tartani tudjuk" - mondta Virágh Eszter. Mint rámutatott: a változások a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest jól nyomon követhetők lesznek már az előzetes adatokból is. A népszámlálás végleges adatai előreláthatóan 2013 elején kerülnek napvilágra. "A csúszás reményeink szerint legfeljebb néhány hét lesz" - mondta Virágh Eszter.

Most a kérdőívek teljes feldolgozásának előkészítése zajlik a KSH-ban, ami az úgynevezett laprevízióból és a kódolásból áll. Előbbi azt jelenti, hogy minden egyes kérdőívet átnéznek, hogy nincsenek-e "túltöltések", azaz feleslegesen megválaszolt kérdések, amelyeket a kitöltésnél értelemszerűen ki kellett hagyni, vagy hogy teljesek-e a számlálókörzeti dossziék.

A kódolás a "nyitott kérdések" esetében zajlik, többek között amelyek a vallás, illetve az iránt érdeklődtek, hogy az állampolgárok milyen településen laktak előzőleg, hol születtek, valamint van-e máshol is bejelentett lakcímük. Ezeknél a kérdéseknél az egyes válaszok kódszámokat kapnak, és azokat rögzítik majd. Amikor az összes kérdőívet átnézték a KSH alkalmazottai, akkor kezdődhet a gépi feldolgozás - jegyezte meg.

Virágh Eszter szólt arról: a gépi adatbevitel kezdete valószínűleg néhány hetet csúszik majd, eredetileg március 1-jén  tervezte elindítani ezt a munkafázist az Educatio Kft. Ez a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt történik így, ami viszont nem a KSH kompetenciája.

A KSH illetékesei úgy tudják, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt folyik az eljárás az Educatio Kft. által kiírt közbeszerzésekről. A statisztikusok remélik, hogy az eljárás hamarosan lezárul, és a szakmai munka folytatódhat - fűzte hozzá.

Mint az Index beszámolt róla, mostanában kellene befejeződni a munkának, de még bele sem kezdtek a tavaly októberben, összesen 19 milliárd forintos költséggel lezajlott népszámlálás kérdőíveinek gépi feldolgozásába. Lassan másfél éve húzódnak a közbeszerzési eljárások, minisztériumok és lobbisták birkóznak a háttérben, miközben a KSH statisztikusai hiába várnak az adatokra, az októberben kitöltött 50 millió oldalnyi kérdőív pedig raktárakban áll, és napról napra elavultabbak a rajtuk szereplő adatok.