Orbánnak az fáj, amit ő is megtett már

2012.02.15. 14:08
A kormányfő amiatt kritizál, hogy az ellenzék külföldön kelti rossz hírét a kormánynak, miközben 2003-ban a Nemzetközi Demokratikus Centrum a Fidesz kezdeményezésére majdnem ugyanazzal vádolta meg egy nyilatkozatban az akkori szocialista kormányt, amivel a mostanit támadják. Akkor az MSZP-s Kovács László és Tabajdi Csaba mondta ugyanazt, mint most Orbán, csak szoknya helyett madarakat emlegettek.

Bár mint mondta, "csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket", a miniszterelnök mégis gyakran panaszkodik arról, hogy még a kétharmaddal együtt is hihetetlenül erős ellenszélben kell egyenesben tartania a magyar gyorsnaszádot: nem elég, hogy "külföldi üzlettársaik szoknyája mellől" átkozódnak a baloldaliak (például Konrád György becsomagolt bőröndökkel üzent New Yorknak fasizmust kiáltva), még a szocialisták sem elégszer állnak ki az Európai Parlamentben Magyarország érdekei mellett.

D  FO20120213057
Fotó: Földi Imre

Nem a mostani kormány küzd először ilyen problémával. 2003-ban a Nemzetközi Demokratikus Centrum vezetőségi ülésén éppen az akkor ellenzéki Orbán Viktor kezdeményezésére fogadták el azt a nyilatkozatot, amiben olyan vádak szerepeltek, hogy a magyar rendőrségre a pártpolitika gyakorol befolyást, az állampolgárok gyülekezési jogát korlátozzák, az ellenzékieket megfélemlítik és eltávolítják őket az állami szférából.

Akkor Kovács László külügyminiszter azt mondta, hogy a rendszerváltás óta olyan mélyre még nem süllyedt egyetlen párt sem, hogy nemzetközi fórumon kezdeményezze hazája elítélését.

Orbán egy héttel később az Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésén nem kérdőjelezte meg, hogy demokrácia van, de szerinte megszaporodtak a jogsértések. Elmondta, hogy minden emberi jogi ügy nemzetközi ügy, az ezzel ellentétes gondolkodás 20 évvel ezelőtti, amire még ő is jól emlékezett. "Nem megsértődni, nem hazaárulónak tekinteni kell azokat, akik felteszik a kérdést", hanem megnézni, hogy mit lehet tenni – mondta akkor a Fidesz elnöke.

Tabajdi Csaba szocialista képviselő akkor azt a hasonlatot hozta fel, hogy "még a madarak sem piszkítanak saját fészkükbe". A mostani EP-képviselő a szocialisták delegációvezetőjeként ennek ellenére egy év alatt ötvennégyszer szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol rendszeresen kritizálja a magyar kormányt.

A vitában Orbán most ugyanazt a technikát alkalmazza, mint 2003-ban Kovács László, és a kormányt ért vádakat az egész ország ellen való felbújtásként állítja be.