A békéltetésen is veszekedtek a legtöbb diplomás fideszessel

2012.02.16. 18:09
Egyelőre nem lesz lemondás a kiskunfélegyházi fideszes belviszályban, mert a párt regionális igazgatója leszerelte a polgármestere ellen lázadó frakciót. Kapus Krisztiánnak és a képviselőcsoport tagjainak meg kell egyezni, de ha ez nem menne, akkor előfordulhat, hogy időközi választás lesz a városban.

Az Index információi szerint Kerényi János regionális igazgató kecskeméti irodájában sem sikerült megtalálni a békés hangot a kiskunfélegyházi fideszeseknek. A területi pártügyek rendezéséért felelős Fidesz-vezető előtt veszekedésbe torkollt Kapus Krisztián fideszes polgármester és a párt kiskunfélegyházi önkormányzat képviselőinek találkozója.

A képviselők azért fordultak Kerényihez, mert az elmérgesedett helyzet miatt nem kívántak együtt dolgozni a parlamenti képviselői mandátummal is rendelkező polgármesterrel. Kapust a frakció már többször is lemondásra szólította fel, de az egyre súlyosbodó ellentéteket egészen az elmúlt napokig sikerült titokban tartani.

A városi Fidesz-frakció több önkormányzati gazdálkodási ügyet is Kerényi elé tárt, azt állítva, hogy azokban a polgármesternek büntetőjogi felelőssége is lehet. Mint kiderült, ezek a Kecskemétre is elvitt dossziék voltak azok az ügyek, amelyekről korábban az szivárogott ki, hogy a Kapus-ellenes frakciótagok két ügyvédnél letétbe helyezve tartogatják arra az esetre, ha a polgármester ellenáll. Sajtóértesülések szerint a letétbe helyezett iratok legalább tíz ügyet ölelnek fel.

Kerényi János regionális igazgató az Indexnek azt mondta, hogy ha a frakciótagok nem tudnak belenyugodni, és úgy érzik, hogy az ügyeknek van valóban büntetőjogi vetülete, akkor tegyenek feljelentést. Kerényi azonban azt javasolta, hogy próbálják meg rendezni a kapcsolatokat, mert egy olyan nehéz helyzetben lévő város, mint Kiskunfélegyháza nem engedheti meg, hogy hónapokig vezető nélkül maradjon. Kerényi szerint időközi választás csak akkor lesz, ha teljes bizonyossággal kiderül, nincs esély a helyzet rendezésére.

A kiskunfélegyházi Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának hét tagja által egységesen aláírt csütörtöki közlemény azonban most már nyíltan fogalmaz: „a konszolidált további közös munkavégzésükhöz mindenképpen szükséges az aggályosnak vélt ügyek törvényességi tisztázása”

A frakció - élén Balla László alpolgármesterrel - felkérte Kiskunfélegyháza jegyzőjét tegye meg a szükséges lépéseket, hogy megkezdődhessen a kivizsgálás.

Kapus Krisztián 39 esztendős, a Fideszen belül a 2006-os választások után kezdett felfutni. A 2010-es országgyűlési választások kampányában az is kiderült róla, hogy tizenkét diplomája van, életének egy szakaszában évente szerzett egy-egy újat. A magyar szakos tanári és könyvtárosi, katolikus hittanári, egészségfejlesztő mentálhigiénikusi, közoktatási vezetői, könyvtári informatikusi, orosz nyelv és irodalom szakos tanári, társadalom és állampolgári ismeretek szakos tanári, művelődésszervező és ifjúsági szakértői diplomakollekciójával Kapus nemcsak a városban, de a parlamenti képviselők között is túltett mindenkin.