Keményen ellenőrzik a dohányzást

2012.02.16. 17:06
Eddig mintegy hétezer helyet ellenőrzött az ÁNTSZ, hogy betartják-e a januártól megszigorított dohányzásellenes szabályokat. Négyszáz helyen találtak szabálytalanságokat, figyelmeztető végzést azonban akkor adnak, ha az ellenőrök azt látják, az üzemeltető vagy a szórakozóhely tulajdonosa csak a türelmi idő lejárta után hajlandó betartani az új törvényt. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint a társadalom többsége támogatja a dohányzás visszaszorítására hozott intézkedéseket.

A januárjától hatályba lépett nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás értelmében a legtöbb zárt helyen tilos rágyújtani, így a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közintézményekben, pályaudvarokon és vonatokon is tilos a dohányzás. A törvény betartására három hónapos türelmi időt adtak, addig csak figyelmeztetnek, és csak áprilistól szabnak ki bírságot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai. Ekkortól magánszemélyeket 50 ezer forintig, intézményeket 2,5 millió forintig is bírságolhatnak szabályszegésért.

D  YT20120216003
Fotó: Illyés Tibor

Ismerik a törvényt

A  Népligeti buszpályaudvar egyik jegypénztára előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Szalayné Kotroczó Eszter, a Volánbusz Zrt. kommunikációs főmunkatársa elmondta, a törvény után csaknem ötezer buszmegállóhelyen tiltották be a dohányzást. Budapesten a Széna téren és Újpest Városkapunál található pályaudvarukat teljes egészében dohányfüstmentessé tették.

A szokatlan helyen tartott tájékoztatón Szabó Enikő, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal helyettes országos tisztifőorvosa elmondta, január másodikától elkezdődött a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásának ellenőrzése. Az elmúlt másfél hónapban munkahelyeket, oktatási intézményeket, közforgalmú helyet, éttermeket, szórakozóhelyeket, közterületeket és tömegközlekedési eszközöket ellenőriztek. Az ÁNTSZ munkatársai másfél hónap alatt 7173 helyen jártak.

A legtöbb ellenőrzést egészségügyi intézményekben tartották, ahol összesen 38 szabálytalanságot találtak, és 20 hatósági intézkedést hoztak. A közforgalmú intézményeknél az 1284 ellenőrzött egységből 110-nél volt kifogásolni való, és 63 hatósági intézkedés született. A munkahelyek közül 2295 ellenőrzésre közül 99 volt kifogásolható, 60 hatósági intézkedéssel. Az ellenőrzések során tapasztalt leggyakoribb hiányosságok a belső szabályzat teljes hiánya, illetve annak módosítása, az intézményekben nem találtak a dohányzás ellenőrzésére jogosult személyt, nem volt megfelelően kijelölve a dohányzóhely a közforgalmú intézmény bejáratánál, azaz hiányoztak a dohányzásra kijelölt illetve tiltott területek jelölései, feliratai. (Forrás: antsz.hu)

Eddig az a tapasztalatuk, hogy a legtöbb helyen ismerik a jogszabályt és az előírásokat, amelyet Szabó Enikő elmondása szerint örömmel is fogadtak. Az Index által még decemberben megkérdezett kocsmárosok egyébként nem örültek a szigorításoknak, sokan forgalomkieséstől tartottak.

Az ÁNTSZ munkatársai az ellenőrzéseknél 432 helyen találtak valamilyen hiányosságot: több helyen hiányoztak a dohányzást tiltó jelzések, vagy nem volt felelős személy kijelölve a dohányzás betartására. A jogszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy a három hónapos türelmi idő alatt csak figyelmeztessék a szabálytalankodókat, viszont ahol azt látták, hogy az ellenőrzés során orvosolták a hiányosságokat, ott egyáltalán nem szankcionáltak.

Az ellenőrök 246 esetben intézkedtek. Végzést csak abban az esetbe adtak, ha az ellenőrzött fél azt mondta, amíg a türelmi időszak tart, addig nem tartja be a jogszabályt. A helyettes országos tisztifőorvos szerint ezekre a helyekre a türelmi időszak lejárta után is biztosan visszamennek majd ellenőrizni.

Leszoknak a honfitársak

A tájékoztatón Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár fontosnak nevezte a mai napot, ugyanis új fázisba érkezett a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel kapcsolatos kampány. Szócsa a kampányt méltatva elmondta, eddig mintegy két és félmillió emberhez jutott el az üzenetük, aminek a lényege, hogy a tüdőrák 95 százalékáért, az összes rákos betegedés pedig 30 százalékát felelős a dohányzás, évente mintegy kétezer szálat cigarettát szívnak el dohányosok, ráadásul a fiatalok is egyre korábban szoknak rá. Szócska szerint azonban a céljuk több, mint egy egyszerű figyelemfelkeltő kampány.

D  YT20120216001
Fotó: Illyés Tibor

Szócska úgy látja, az a cél, hogy kevesebben dohányozzanak, kezd megvalósulni. Többször is "honfitársaknak" nevezte az embereket, akik a törvénynek köszönhetően ritkábban gyújtanak rá, ráadásul azt tapasztalja, hogy társadalom is támogatja az intézkedéseket. Az államtitkár személyes élményeket is felhozott: nemrég megkérdezték tőle, hogy "maga-e maga", majd megköszönték neki a törvény bevezetését. Szerinte "szervezett cselekvés indult, hogy segítsék megszabadítani a társadalmat ettől a szenvedélybetegségtől" – véli az államtitkár.

Ezt szolgálja a ma elindított "Ne szívj tovább!" kampány is, ami az államtitkár szerint direkt lett provokatív, ugyanis fiatalokhoz akarnak szólni a problémáról. A most induló kampány arcának Kemény Dénest, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát választották. A sajtótájékoztatón lejátszották azt a két reklámfilmet is, amelyben a szövetségi kapitány pályaudvaron, kórházban, kocsmában mondja el, hogy aki a tiltás ellenére rágyújt, annak "50 ezer forintjába fájhat". Kemény Dénes bízik abban, hogy a jövőben a társadalombiztosítási járulék megállapításánál figyelembe veszik majd, hogy az illető milyen káros szenvedélyekkel él, ami a háttérben álló Szócsa Miklósnak is tetszhetett, ugyanis helyeslően bólogatott a javaslat hallatán.