Káosz az utakon a hófúvás miatt

2012.02.16. 07:51 Módosítva: 2012.02.16. 15:07
Továbbra is nehéz közlekedni az erős szél és a hófúvás miatt, buszok akadtak el, kamionok fordultak keresztbe. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki több megyére. Több település el van zárva a külvilágtól.

A viharos szél és havazás, hófúvás miatt csütörtökön kora estig mintegy száz műszaki mentést végzett a katasztrófavédelem. Elsősorban közúti baleseteknél avatkoztak be, valamint elakadt járműveket mentettek ki a hó fogságából.

Kora délután Bács-Kiskun megyében tizenöt településre nem lehetett bejutni, délelőtt a Veszprém megyei Hidegkút volt átmenetileg megközelíthetetlen, a településre vezető utat a közútkezelő másfél óra alatt megtisztította. A hó és az erős szél következtében hat megyében ideiglenesen huszonnégy útszakasz volt járhatatlan, a legtöbb Bács-Kiskun és Fejér megyében, de érintett volt Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Veszprém megye is.

Az OKF összesítése szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat délután hét megye (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj Zemplén, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém) 38 kistérségére adott ki másodfokú riasztást.

Fejér megyében azt javasolja a rendőrség, hogy akinek nem feltétlenül fontos, továbbra se induljon útnak.

Székesfehérvárnál az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán majdnem húsz autó szenvedett balesetet, eddig egy embert vittek kórházba, tart a helyszínelés. Az autópálya-mérnökség információja szerint 50-60 km/órás, néhol annál is erősebb széllökések és a hóátfúvások miatt lecsökkent látótávolság nehezítik a haladást.

Székesfehérvár és Zámoly között továbbra is le van zárva az út. A lezárás várhatóan este nyolcig óráig tart. Seregélyes-Szabadegyháza között az út jégbordás, nehezen járható. Szabadbattyán határában már járható az út.

Lajoskomárom – Középbogárd között nehezen járható az út. Káloz-Soponya között járhatatlan az út, 40 centis havat fújt a szél az útra. A Káloz-Dég közötti önkormányzati utat mindkét települési önkormányzat egyetértésével lezárták. Továbbra is járhatatlan a 6208-as út Adony felé. Adony-Szőlőhegy el van zárva a külvilágtól. Egy család jelezte, hogy nem lesz elegendő élelmük, velük kapcsolatban a rendőrség a katasztrófavédelem munkatársaival egyeztet. Le kellett zárni a Káloz -Szabadegyháza szakaszt a 6209-es úton és Mezőfalváról Sárbogárd felé továbbra sem lehet eljutni a 6219-es úton. A 61-es főút Előszállás és Alsószentiván között le van zárva.

Bicske-Csákvári út ugyancsak le van zárva, de Etyek – Alcsútdoboz között felszabadult az út.  A Mány felé vezető 1104-es út egy sávon járható, folyamatosan dolgoznak a hómarók.

Somogy megyében, Mesztegnyő és Szenyér között felborult egy kamion, a 68-os utat lezárták.

Komárom-Esztergom megyében hóátfúvás miatt járhatatlanok az alábbi utak>>>.

Veszprém megyében ismét lehet közlekedni a 82-es úton, amit korábban egy baleset miatt kellett lezárni. A szerpentinen árokba borult egy kamion, a sofőr súlyosan megsérült. Nem járható a Dudar és Csetény közötti mellékút és a Hárskút–Lókút közötti út. Lezárták a 710-es főutat is a balatonfőkajári elágazó és a papkeszi körforgalom között a hófúvások miatt. Az útlezárás várhatóan péntek délelőttig tart. A javasolt terelő útvonal a 71-es számú főút Balatonakarattya- Balatonfűzfő közötti szakasza. Ezen a szakaszon a súlykorlátozást ideiglenesen megszüntették.

Békés megyében lezárták a Nagybánhegyes felé vezető és a Kondorost Csorvással összekötő utat. Elzárt település nincs. A megyei katasztrófavédelem tizenkétszer kapott riasztást csütörtök reggelig. Szerda este Méhkerék és Geszt között elakadt egy autóbusz, az utasok a fűtött buszban várakoztak a mentés ideje alatt. Egy másik busz Kevermes külterületén garázsmenetben, utasok nélkül akadt el.

Tolna megyében baleset miatt teljesen lezárták a 6-os főutat a Pakshoz tartozó Dunakömlőd határában.

A 61-es úton, Tolnanémedi és Simontornya között az erős szél miatt árokba borult a Kapos Volán egyik, menetrend szerinti busza. Egy utas megsérült, a székesfehérvári kórházba vitték.

Hajdú-Bihar megyében, Mezőpeterdnél a 42-es úton keresztbefordult egy kamion, teljes útzár van.

Győr-Moson-Sopron megyében, Győr térségében a 83-as úton összeütközött két busz és egy kisteherautó, hárman könnyebben megsérültek.

Bács-Kiskunban az erős szél okozta hóátfúvások miatt csütörtök estére ismét járhatatlanná vált az 55-ös út Csávoly közelében, illetve a környező települések közötti utak többsége. Tataháza, Csávoly, Mélykút, Gara, Bácsbokod, Bácsborsod, valamint Kunbaja település körzetében a közlekedés bizonytalan, az utak ugyanis a hókotrás után rövid időn belül járhatatlanná válnak. A Bácsbokod közelében lezárt vasúti átjárót sikerült megtisztítani, így a vasúti mellékvonalon a közlekedés megindulhat.

Pest megyében hóátfúvások miatt lezárták a 8106-os számú utat Biatorbágy és a (Fejér megyei) Etyek települések között. Több autó és egy busz hóban rekedt. Az érintett településeket az autósok más útvonalakon is meg tudják közelíteni. Feloldották az útzárat Budakeszi és Budaörs között csütörtök este, valamint az 1-es főúton Herceghalomnál, miután a közútkezelő megtisztította az utakat. A még délelőtt lezárt, Zsámbék és Mány közötti utat fél szélességben ugyan, de szintén megnyitották a forgalom előtt

Baranya megyében hóátfúvás és hótorlasz lassítja a forgalmat Mohács közelében, az 57-es és az 56-os főközlekedési utak találkozásánál. Délutántól csak fél pályán engedik a forgalmat, az autósoknak ezért hosszabb menetidővel kell számolniuk. Nagypeterd és Nagyváty, valamint Nagyváty és Kacsóta között a 6-os úton két kamion akadt el, az autósok fél pályán haladhatnak, a műszaki mentés folyamatban van. Hóeltakarítási munkálatok miatt korlátozták a kamionforgalmat a 6-os főúton, Kacsóta és Szigetvár között.

A Budapest–Esztergom vasútvonalon átlagosan 20-30 perces késésre kell számítani, mert a piliscsabai állomáson meghibásodott az egyik váltó.

A Vác-Balassagyarmat vasútvonalon 30-45 perces késéssel közlekednek a vonatok egy hóakadály miatt. Diósjenő és Szakolya között elakadt egy motorvonat a hóban, a pályamunkások azonnal megkezdték a mentését.

Pénteken viszont újraindul a dunai hajóközlekedés Mohács és Újmohács között, közölte a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. A hajózási tilalom feloldása nyomán a Bendegúz hajó pénteken 7 és 17 óra között szállítja az utasokat. Amint a jégviszonyok lehetővé teszik, a február 8. óta szünetelő kompközlekedés rendje is helyreáll, tették hozzá.

A szerdai havazás országszerte fennakadásokat okozott, sok baleset történt: Mezőkövesdnél hét autó ütközött össze, Tapolcafő és Bakonyjákó között felborult egy menetrend szerinti busz.