Nem mond le a kormány a jegybankelnöki esküről

2012.02.17. 17:03
Az Európai Bizottságnak küldött közel száz oldalas válaszban több ponton kompromisszumkésznek mutatkozik a kormány, a jegybankelnöki esküről azonban azt mondják, nem áll ellentétben az uniós követelményekkel.

Mintegy száz oldal terjedelemben válaszolt pénteken a magyar kormány az Európai Bizottságnak az egy hónappal ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárásra - közölte egy név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás az MTI-vel.

Az eljárás három kérdésről, a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlenségéről, a bírói tevékenység felső korhatárának ügyéről - szól, ezen kívül tájékoztatást kértek az igazságszolgáltatási rendszer működéséről és a média helyzetéről.

Készek törölni az összevonást

A vitás kérdéseket jól ismerő brüsszeli forrás szerint a magyar válasz egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, amely ha kielégítő lesz az Európai Bizottság számára, a magyar parlament elé kerül majd. Más pontokon a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, és abban bízik, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat.

A jegybanki függetlenséggel kapcsolatban Magyarország kész törölni például az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő előírást, valamint kész engedményre a Monetáris Tanács ülésein való kormányzati részvétellel kapcsolatban is. Lehetséges a törvénymódosítás az adatvédelmi hatósági függetlenség megerősítése érdekében is.

Hosszabbíthatnának a bírák

A magyar kormányzat szerint ugyanakkor a jegybankelnök által a magyar alaptörvényre leteendő eskü nem áll ellentétben az uniós követelményekkel, mert maga a magyar alkotmány is kimondja a jegybankelnöknek a nemzeti hatóságoktól való függetlenségét. A jegybankelnök fizetésének szabályozása - érvel továbbá a magyar kormányzat - a közszféra általános javadalmazási plafonjához igazodik.

A brüsszeli forrás szerint Magyarország kész biztosítani annak lehetőségét, hogy az általános nyugdíjkorhatárt elérő bírák bírói megbízatását egyéni alapon meghosszabbíthassák.

Az igazságügyi reformmal kapcsolatban a kormány igyekezett eloszlatni az uniós kételyeket. Magyarországon ezen kívül készül a médiatörvény módosítására, mivel annak egyes előírásait az Alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek ítélte.

Az Európai Bizottság részéről bejelentették, megkapták a választ és sürgősen elemezni fogják azt.

A kormányszóviői iroda az Index megkeresésére azt közölte, az teljes válasz akkor lesz nyilvános, ha nyilvánosságra hozzák. Arra nem válaszoltak, ez mikorra várható.