Kihúzták a jégdugót a Tiszán

2012.02.17. 14:47 Módosítva: 2012.02.17. 14:48

Eredményes volt a csütörtöki jégrobbantás a Tisza középső szakaszán, az összetorlódott jégtömeg leszakadt a jégmezőről.

A Közép-Tiszán, Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban torlódott fel az álló jég. Az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön azért rendelte el a jégtorlódás megbontását  – búvárok és robbantási szakértők bevonásával –, hogy az ne zárja el olvadáskor a víz útját, ne okozzon jégtorlaszt, valamint a megemelkedő vízszint miatt ne kerüljenek veszélybe a töltések és a védett területek.

A Készenléti Rendőrség tűzszerészei a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítették a helyszínt. Kisebb töltetekkel léket robbantottak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontották a torlódást. Néhány jégtorlaszt a partról nem tudtak megközelíteni, így a szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának helikopteréről leereszkedve helyezték el a tölteteket, majd azokat távirányítással robbantották fel.

A robbantáskor több – eddig Magyarországon nem alkalmazott – módszernek a jégre gyakorolt romboló hatását is megvizsgálták a szakemberek, amelyek mindegyike eredményesnek bizonyult. Az eddig nem használt módszerek pontosan azt jelentik, hogy együttesen földi és légi irányokból robbantották a jégtorlaszt a katasztrófavédelem, a készenléti rendőrség és a vízügyi szakemberek összehangolt munkájával.

A folyó többi szakaszán továbbra is kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég, míg a torlódásokban a jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a 1,5 métert is.

Az enyhébb időjárás egyelőre nem befolyásolja a vízjárást, alacsony a folyók medrének teltsége.