Újra összeállhat a kommunista matrjoska?

2012.02.17. 15:52
Schmuck Andor kezdeményezésére az MSZDP és az MSZP több kisebb kommunista párttal együtt – balra nyitva – megalakította a Baloldali Kerekasztal a Változásért nevű fórumot, ami kifejezetten antifasiszta, a demokratikus jogokért és a létfeltételek javításáért küzd, és várja a civilek csatlakozását. Lehet, hogy 23 év után újra egyesülni fog az MSZMP?

Csütörtökön a Parlament Caféban alakult meg az új baloldali kerekasztal a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal részvételével.

Balogh András, az MSZP elnök-helyettese megerősítette, hogy közös megegyezéssel, főleg Schmuck Andor kezdeményezésére létrehoztak egy olyan hangsúlyozottan antifasiszta csoportosulást, ami a demokratikus jogok védelmét, a létfeltételek javítását és a nemzeti érdekek képviselését tekinti fő feladatának. Balogh elmondta, hogy az MSZP politikájával megpróbál balra nyitni.

Schmuck Andor az Indexnek azt mondta, hogy az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíciót és a Lehet Más a Politikát csak a csütörtöki alakuló ülés után hívták meg a szövetségbe. Balogh András hozzátette, hogy az LMP már korábban elzárkózott az MSZP-vel való közös akcióktól.

Schmuck Andor (MSZDP)
Schmuck Andor (MSZDP)
Fotó: Szémann Tamás

Trasciatti Attila, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke elmondta, hogy a szövetség létrehozásáról két hete kezdtek el először tárgyalni. Elárulta, hogy pártja és a Munkáspárt 2006 között eddig is volt átjárás. A Vajna Attila vezetésével csatlakozó Munkáspárt 2006 egyébként Thürmer Kommunista Munkáspártjából vált ki 2006-ban, ami viszont az MSZP elődjéből.

A Baloldali Kerekasztal a Változásért – amire a Népszabadság BAKA-ként hivatkozott, de Schmuck szerint még nincsen rövidítése – vár minden civil érdeklődőt, különösen azokat, akik részt vettek a január 2-i tüntetésen. Az ötlet megvalósításához az utolsó lökést az Éhségmenet adta. "Ebben egy kovász lehet a baloldali mag" – mondta Balogh András. Azt is hozzátette, hogy örülne, ha a szövetség a következő választásokig kitartana. Arra a kérdésre, hogy a szocialista párt mennyire állt ki egységesen a balra nyitó kezdeményezés mellett, Balogh elárulta, hogy bár még nem vitatták meg a dolgot a párton belül széles körben, meggyőződése, hogy támogatni fogják.

Balogh András (MSZP)
Balogh András (MSZP)
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezt a mostanában az MSZP elnöki posztjáért Wagner zenéjével kampányoló Szanyi Tibor is megerősítette, aki hozzátette, hogy eddig csak homályos híreket hallott az eseményről, de ő is minél szélesebb összefogásra törekszik a demokratikus oldallal, viszont a Jobbikkal való egyezkedést továbbra is elutasítja.

A tagok ideológiai vitákba nem akarnak belefolyni. Az MSZMP feloszlása óta nem volt példa arra, hogy Thürmerék politikailag ilyen közel kerültek volna a kommunista állampárt hivatalos örököséhez, bár a Munkáspárt az 1994-es választások előtt és az első Orbán-kormány alatt is megpróbált együttműködni az MSZP-vel, eredménytelenül. A Munkáspárt honlapja, a Kommunista.NET néhány napja szűnt meg, az oldalon található szöveg szerint a trollok miatt.