Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Vörös por lepte be Kolontárt

2012.02.17. 12:41

A rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát, közölteTili Károly, a település polgármestere pénteken. Tili Károly elmondta, hogy a problémát jelezték a zöldhatóságnak és a katasztrófavédelemnek is.

A vörösiszapport az elmúlt napokban a szél az utakra hordta, ettől azok balesetveszélyessé váltak. Az egész környék úgy nézett ki, mint 2010 október 4-én, a katasztrófa napján. A harminc lakosú Lőrintepusztáról a gyerekeket nem is merték iskolába engedni a szüleik, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a kolontári Kossuth utcában és Arany János utcában azóta is piroslik a hó teteje a portól. A polgármester szerint mindenképpen megoldást kell találni az erős kiporzás megakadályozására, mert ez a szél miatt időről-időre megismétlődik.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. pénteken közölte: az iszapkatasztrófa után lezajlott technológiaváltás és hatósági előírások miatt nem lehet víz a tározókban. A timföldgyártás mellékterméke azóta a száraz vörösiszap, amelyet teherautóval szállítanak a kijelölt lerakókba. Korábban, évtizedekig hatósági előírás alapján - éppen a kiporzás megakadályozása érdekében - meghatározott mennyiségű vízzel fedték le az iszapot, jegyezték meg. A jelenlegi előírás szerint földdel borítják be a tározóban elhelyezett anyagot, majd növényzet telepítésével védekeznek a porzás ellen, közölték.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.