Laura, Alida
16 °C
32 °C

Újra vádat emeltek Geréb ellen

2012.02.20. 14:33 Módosítva: 2012.02.20. 14:34
A Budapesti II. és III. kerületi ügyészség benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

G. Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt emeltek vádat, írta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a vádlott, akit a bíróság 2007. október 26-tól három évre eltiltott a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától, az eltiltás hatálya alatt rendszeresen szülész-nőgyógyászi, valamint háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozási tevékenységet végzett, illetve előre tervezetten intézményi kereteken kívül szervezett meg és vezetett le szüléseket.

2009 szeptemberében, 2010 májusában és 2010 októberében a foglalkozási szabályok megszegése miatt mind a szülő nők, mind pedig a magzatok életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az eljárást a II. és III. kerületi Bíróság folytatja.

Miután a vádlott a vádemeléskor házi őrizetben volt, az ügyészség egyúttal indítványozta a kényszerintézkedés határidejének meghosszabbítását.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van. A Fővárosi Bíróság legutóbb december végén hosszabbította meg Geréb Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb február 21-ig. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

A szülész-nőgyógyászt február 10-én négy másik otthonszüléses ügye miatt egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték.