Vilmos
21 °C
33 °C

57 ezer forint lesz az átlagos orvosi béremelés

2012.02.22. 08:23

A 29 ezer orvosból 18 ezren számíthatnak átlagosan bruttó 57 ezer forintos béremelésre - írja a Világgazdaság, míg a Napi Gazdaság arról ír, hogy a február végére várható béremelési megállapodásig a részletek nem nyilvánosak.

A rendelkezésre álló 30 milliárd forintos keretből fele-fele arányban részesülnének a kórházakban és a szakrendelőkben foglalkoztatott dolgozók - írja a Világgazdaság.

A nővérek, asszisztensek 10,7 százalékos emelésre, bruttó 12 ezer forintra számíthatnak a Világgazdaság információi szerint, vagy - egy másik számítás szerint - 6 százalékos általános béremelésre és plusz 25 százalékos pótlékemelésre. Ez 65 ezer embert érintene.

A Napi Gazdaság szerint a béremelésből kimaradnak a felnőtt- és gyermekorvosi és a fogászati alapellátásban dolgozók, mintegy 12 ezer orvos és közel 20-25 ezer szakdolgozó.

A Világgazdaság úgy tudja, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a háziorvosok kimaradjanak a béremelésből és a keret pedig bruttó összeg legyen. Az egészségügyi államtitkárság adatai szerint az elmúlt 10 évben 30 százalékkal csökkentek a reálbérek az egészségügyben.