Elfoglaltak a diákok egy termet az ELTE-n

2012.02.22. 19:31 Módosítva: 2012.02.22. 19:57
A Hallgatói Hálózat nevű diákszervezet tovább folytatta tiltakozását az ingyenes egyetemi helyek csökkentése ellen. Ezúttal elfoglalt egyetemi előadóban tartottak fórumot. A dékán elküldte őket, nem mentek, de azt sem várták meg, hogy rájuk zárják az egyetem kapuját.

Szerda kora este tiltakozó diákok foglaltak el egy termet az ELTE bölcsészkarának egyik épületében. A Hallgatói Hálózat nevű szervezet február 15-én már tartott egy teremfoglalással végződő diáktüntetést az új felsőoktatási törvény ellen, most ezt folytatták egy úgynevezett hallgatói fórummal. Lejárt ugyanis a kormánynak küldött ultimátumuk, amiben az ingyenes hallgatói keretszámok visszaállítását követelték. (A kormány szeptembertől átalakította az ingyenes egyetemi férőhelyek számát, bizonyos szakokon - például jogász, közgazdász - jelentősen csökkentette a keretszámokat.)

Mivel a kormány nem fújt visszavonulót, szerdán mintegy 150 tiltakozó diák gyűlt össze az ELTE BTK Trefort Kertjében, a budapesti Astoria közelében. Eredetileg a Gólyavár nevű épületbe akartak bejutni, de erre nem kaptak engedélyt. Végül a kommunikáció szak egyik nagyobb előadótermébe vonultak be.

Ez nem lesz West Balkán

A teremben fél hat óta hallgatói fórumot tartanak a diákok. Tudósítónk szerint Dezső Tamás, az egyetem dékánja személyesen szólította fel a diákokat távozásra, "mert ez nem lesz West Balkán".

A dékán azt is sérelmezte, hogy a Hallgatói Hálózat őt nem kereste meg előre. A szervezet vezetői szerint ez nem igaz, de az ELTE vezetése semmilyen megkeresésükre sem reagált.

A dékán hatkor fél órát adott a diákoknak, hogy távozzanak, egyébként azzal fenyegetett, hogy kihívja a rendőrséget. Este fél nyolckor a diákok még a teremben vannak, körülbelül százan, rendőröknek nyoma sincs.

Viszont este nyolckor bezárják az egyetemet. Vita és szavazás kezdődött arról, hogy bent maradjanak-e nyolc után is a teremben. Végül háromnegyed nyolckor önként távoztak.

Vitáztak, szavaztak

A fórum a bázisdemokrácia szabályai szerint működött, kézjelekkel szavaztak, például arról, hogy gyűjtsenek-e aláírásokat, meghívják-e Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, kezdeményezzenek-e népszavazást, maradjanak-e nyolc után is.

Munkacsoportok felállításáról döntöttek, sejteket mutattak be, és elhatározták, hogy külföldi EP-képviselőkhöz is fordulnak panaszaikkal. Felmerült, hogy folytassák majd a tiltakozást egy újabb fórummal, de a szervezők a közeljövőben nem érnek majd rá, "akkor szervezzétek meg ti" - mondták, mert többen közülük üdülni készülnek most.