Lápokat, lejtősztyeppréteket és homokbuckákat nyilvánítottak védetté

2012.02.22. 15:26

Több száz hektárnyi különleges és veszélyeztetett természeti területet, így lápokat, lejtősztyeppréteket és homokbuckás tájakat nyilvánított védetté Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - tette közzé a szaktárca szerdán a kormányzati hírportálon.

A kormany.hu tájékoztatása szerint a miniszter döntésének köszönhetően több nemzeti park és egy tájvédelmi körzet területe is bővült. Március 1-jével összesen 1763 hektár újonnan kijelölt terület kerül természetvédelmi oltalom alá.

A Duna holtágaira – különösen a lápos területekre – egykor általánosan jellemző értékes állat- és növényvilág megóvása érdekében természetvédelmi terület lett a bokorfüzesekben, puhafa ligetekben gazdag Dunaszentgyörgyi-láperdő.

Az egyedülálló élővilágú Iváni-szikesek védetté nyilvánítása olyan élőhelyek, veszélyeztetett fajok megőrzését segíti elő, mint a szolonyeces sziki rét, illetve a mocsári nőszőfű és a sziki kocsord.

A vidékfejlesztési miniszter védetté nyilvánította a Pirtói homokbuckást is. A terület a Duna-Tisza közi homokhátságra jellemző szélformálta homokbuckavidék e különösen értékes részletének és sokszínű élővilágának fennmaradása érdekében kapott oltalmat.

Szintén védelem alá kerültek a Zagyva-völgy megmaradt mocsárrétjei a Maconkai-réten, oltalmat kapott az Ikva-sík egyetlen üde lápréti élőhelyének otthont adó Ebergőci-láprét és a védett tavaszi héricsekben gazdag Várbalogi-héricses.

A védetté nyilvánítások célja, hogy kiemelt természetvédelmi oltalmat biztosítsanak az egyedülálló táji és természeti értékekkel rendelkező, gyakran veszélyeztetett területeknek. Ezzel hosszú távon is megőrizhetők az adott területre jellemző, vagy ritka és különleges táji, illetve természeti kincsek, amelyek megóvása összhangban van az alaptörvénnyel is.

A leginkább veszélyeztetett vagy különleges természeti értékekben gazdag területek megóvását kiemelten fontosnak tartja a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor tavaly decemberben döntött a Tétényi-fennsík és a Zabanyik-hegy védetté nyilvánításáról, illetve a Cégénydányádi-park természetvédelmi terület bővítéséről.