Hallgatnak az ittas fideszes lemondásáról

2012.02.23. 12:07

Az adott szituációtól függ, hogy egy balhéba keveredett fideszes képviselőnek le kell-e mondania a mandátumáról vagy sem, mondta az Indexnek egy befolyásos kormánypárti politikus. A forrás szerint a közlekedési balesetet okozó Tilki Attila esetében ez azután derülhet ki, hogy befejeződik a képviselő ügyében indult nyomozás.

Tilki Attila csütörtök este egy közleményben maga jelentette be, hogy közlekedési balesetet okozott. A politikus február 9-én reggel az M30-as autópályán a szalagkorlátnak ütközött, a balesetben nem sérült meg senki.

2008. november 6.Tilki Attila a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője (j) felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén.
2008. november 6.Tilki Attila a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője (j) felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén.
Fotó: Soós Lajos

A politikus maga értesítette a rendőrséget, és mentelmi jogáról lemondva vállalta az alkoholszonda megfújását és a vérvételt. Mindkettő alkoholfogyasztást jelzett. A politikus vállalja a történtek jogi következményeit – olvasható a közleményben.

Pénteken többször is próbáltuk elérni a politikust, de nem vette fel a telefonját. Tilkit a Fidesz sajtóosztályán és az Országgyűlés külügyi bizottságán keresztül is próbáltuk elérni. Megkeresésünkre a párt sajtóosztályán keresztül azt üzente: az ügy befejezéséig nem kíván nyilatkozni.

A kormánypárti forrás hozzátette: több esetben is előfordult, hogy a kellemetlen ügybe keveredett fideszes politikus a párt elnökségének kérésére kénytelen volt lemondani. Példaként Várhegyi Attilát a Fidesz korábbi pártigazgatóját, egykori szolnoki polgármestert említette, aki 2002-ben mondott le parlamenti mandátumáról, miután jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hűtlen kezelés miatt.

"Lógni fogtok!" - kiabálta be 2005-ben a parlamenti ülésen egy MSZP-s politikus felszólalása után Arnóth Sándor fideszes képviselő. Arnóth, aki az esett után elmondott mandátumáról, tavaly halt meg egy autóbalesetben.

Kispál Ferenc 2007-ben pedig azért volt kénytelen mandátumáról lemondani, mert kiderült, hogy egy másik fideszes képviselő, Nagy Sándor helyett is megnyomta a szavazógombot a parlamenti ülésteremben. A politikus először tagadta tettét, majd úgy nyilatkozott, hogy „olyan hibát követtem el, amely összeegyeztethetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással”.

Nem mondott le a mandátumáról viszont Balázs József fideszes képviselő miután tavaly nyáron nyilvánosságra került egy olyan felvétel, amely szerint pénzek megvonásával fenyegette meg a később Gyöngyöspata polgármesterévé választott jobbikos jelöltet.