Czomba Sándor eltitkolta albérlőjét

2012.02.23. 08:21 Módosítva: 2012.02.23. 08:45
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyíregyházi lakásában albérlő lakik, de a politikus az ebből származó pluszjövedelmet nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, írja a Népszabadság. Az államtitkár nem kívánta kommentálni az ügyet, később egy közleményben azt írta: figyelmetlen volt, és az albérletet beírja vagyonnyilatkozatába, az abból származó jövedelmet pedig az adóbevallásába.

A Népszabadság újságírója felcsöngetett Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyíregyházi lakásába, ahol Czomba neve a bejáratnál elhelyezett lakónévsorban is szerepel. A kaputelefon hangszórójába álmos férfihang szólt bele, és azt válaszolta, hogy Czomba nincs ott, ő pedig az albérlő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fideszes országgyűlési képviselője azonban 2011-es vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy lakását kiadná és abból jövedelme származna. A vagyonnyilatkozat szerint Czomba Sándor két ingatlannal rendelkezik: tulajdonosa egy 800 négyzetméteres vásárosnaményi ingatlannak, amelyen egy 1998-ban épült, 200 négyzetméteres lakóház található, s van egy 51 négyzetméteres, nyíregyházi társasházi lakása, amelyet 2002-ben vásárolt.

A kis lakás egy rendezett, jó állapotban lévő, négyemeletes társasház legfelső emeletén van. A lakók azt mondják másfél-két éve lakik ott egy „nagyon rendes pár”. Egy másik szomszéd is megerősítette, hogy az albérlők 2011-ben már ott laktak.

Czomba Sándor
Czomba Sándor
Fotó: Huszti István

A Czomba Sándor lakásához hasonló ingatlan havi bérleti díja Nyíregyházán jelenleg 30–40 ezer forint között változik. Ha az albérlők valóban másfél-két éve laknak a lakásban, s rendszeresen fizetnek, akkor ebből Czombának eddig 300-400 ezer forint jövedelme származhatott – ám a politikus vagyonnyilatkozatában jövedelem címszó alatt csak az szerepel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként havi bruttó 997 ezer forintot keres. A dokumentumban van egy rubrika, amelyben „a foglalkozáson kívüli, adóköteles jövedelmet” is fel kell feltüntetni.

Az államtitkár szerdán éppen a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának létrehozásáról írt alá egy megállapodást ünnepélyesen a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol egyebek mellett a vállalkozások fellendítéséről, a szürkefoglalkoztatás kifehérítéséről értekeztek. Amikor a Népszabadság szembesíteni próbálta nyíregyházi lakásának albérlői és a képviselői vagyonnyilatkozata közti ellentmondással, láthatóan meglepődött. A kérdésre végül az államtitkár felhúzott szemöldökkel, de udvariasan annyit felelt: „Hát, ha megengedi, akkor ezt most nem kommentálnám, jó? A későbbiekben állok rendelkezésre”.

Czomba figyelmetlen volt?

Czomba Sándor a Népszabadság cikkének megjelenése után csütörtök reggel a következő közleményt küldte el az Indexnek is: "Tisztelettel köszönöm, hogy az újságíró rávilágított a figyelmetlenségemre, amit a vagyonnyilatkozat kiegészítésével pótolok. Az inkriminált összeg természetesen az adóbevallásomban is szerepel."