A magyar vidékhez az internetnél jobban illik a hirdetőtábla?

2012.02.24. 11:03
Szabad-e interneten közzétenni helyi adóslistákat? Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint azért nem, mert egy magyar vidéki önkormányzatnál a "helyben szokásos módnak" a polgármesteri hivatal hirdetőtáblája számít. Lakitelek válasza: ők neten szokták az ilyesmit.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azt gondolja, hogy a jogalkotó eredetileg nem szerette volna, hogy az egész világ megtudja: ifj Gödény János 68560 forinttal tartozik a lakitelki önkormányzatnak. Márpedig a netről potenciálisan bárki megszerezheti ezt az információt.

A NAIH elnöke hiába szólította föl február 21-ei közleményében az önkormányzatokat, hogy weboldalukról távolítsák el a már feltett listákat, Lakitelek nem hatódott meg, különös tekintettel arra, hogy Péterfalvi a törvény szerint semmire sem szólíthatja fel őket, így egy nappal a biztos kemény hangú közleménye után kitették az adóslistát a honlapra, így mégiscsak kiderült, hogy ifj Gödény nem fizetett.

A vita alapja az, hogy az adótörvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok - 10 napos türelmi idő után - közzétegyék azoknak a listáját, akik 1000 forintnál több helyi- vagy gépjárműadóval tartoznak nekik. A törvény úgy fogalmaz, hogy a közzététel "a helyben szokásos módon" történhet. Péterfalvi - sajátos logika alapján - úgy látja, hogy helyben a hirdetőtábla a szokásos, az internet pedig nem. Kisbírót vagy kengyelfutót ugyan nem javasolt a NAIH elnöke, de Lakitelek önkormányzata így is berágott rá, így előbb, szerdán, kitette a listát a weboldalra, majd csütörtökön egy Péterfalvival vitatkozó cikket is, amiben többek között azt írják, hogy "a lakosság számára eljuttatandó, legkülönfélébb információkat Önkormányzatunk az Önkormányzat honlapján szokta közzétenni,  a honlapon való közzététel Lakiteleken helyben szokásos módnak minősül."

Tőlük függetlenül Lázár János fideszes frakcióvezető, hódmezővásárhelyi polgármester, gyakorlott adóslistáközzétevő szintén nyilvánosan kritizálta Péterfalvi közleményét. Lázár nem a helyben szokásos mód jelentését elemzi, hanem egy másik törvényre hivatkozik. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint ugyanis a helyi adóhatóságokra – a nyilvánosságra hozatal terén – hasonló szabályozás vonatkozik, mint az állami adóhatóságra. Az adózás rendjéről szóló törvény pedig azt mondja, hogy az NAV a honlapján teszi közzé az adósok nevét.

(A sztorihoz a tippet a lakitelekma.hu-tól kaptuk, köszöjük szépen.)