Orbán ellen és mellett is tüntettek Frankfurtban

2012.02.24. 16:14 Módosítva: 2012.02.24. 19:36
Német baloldaliak tüntettek pénteken a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székháza előtt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott délután előadást. A demonstrálók egyebek mellett azt mondták, felháborítja őket a magyarországi romapolitika. Az épület előtti téren helyi magyarok – akik szintén szerettek volna ott tüntetni, azt azonban a hatóság nem engedélyezte – közölték: támogatásukról biztosítják az Orbán-kormányt, és sértőnek tartják a magyar kabinet demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

A német baloldaliak, akik antifasiszta, kommunista csoportosulások aktivistái, egy-két tucatnyian jelentek meg péntek délután a kamara előtti téren, két transzparenst kifeszítve, amelyek közül az egyiken egyebek mellett az állt: "Orbánt megállítani", "a fasiszta rendszereket szétverni". Azt mondták, azért tüntetnek, mert felháborítja őket Orbán Viktor romapolitikája. Szerintük Magyarországon táborokba gyűjtik a romákat. Azért küzdenek  közölték , hogy "megváltozzon Magyarországon az antidemokratikus rendszer". A résztvevők az internacionálét is elénekelték.

Ugyancsak a kamara előtti téren, és ugyanabban az időpontban, amikor a baloldaliak, németországi magyarok is demonstrációt kívántak tartani, területfoglalási engedélyt azonban nem kaptak az illetékes városrendészeti hatóságtól. A tüntetést azért nem tarthatták meg a kiszemelt helyen és időpontban, mert a belvárosi téren pénteken heti vásárt tartanak, és a szabadon maradt területet már korábban lefoglalták az Orbán elleni tüntetés szervezői  mondta még csütörtökön Szabó Gabriella, a szervezők egyike.

A helyi magyarok közül többen is azt tervezték, hogy meghallgatják Orbán Viktor péntek délutáni előadását a kamarában, jelenlétüket "csendes szimpátiatüntetésnek" szánják. Mielőtt beléptek az épületbe, a már említett Szabó Gabriella magyar újságíróknak azt mondta: azzal, hogy a baloldali tüntetők fasisztának nevezik Orbán Viktort, egész Magyarországot lefasisztázzák. "Sem mi, sem a magyar kormány, sem Orbán Viktor nem fasiszta"  jelentette ki, felfoghatatlannak nevezve egyúttal azt, ami az Európai Unióban történik Magyarországgal kapcsolatban.

A Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja, Barcsay Ákos azt mondta: minden németországi magyar küzd azért, hogy megcáfolja a Magyarországról szóló megalapozatlan állításokat. Egyben sértőnek nevezte a magyar kormány demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

A gazdaság olyan, mint egy zongora

A miniszterelnök a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában tartott előadásában azt mondta: 2010-ben  amikor Magyarország valójában rosszabb helyzetben volt, mint Görögország  a magyarok hozzáláttak ahhoz, hogy saját lábára állítsák Magyarországot, amelynek alapjai mára stabilak.

A kormányfő hangsúlyozta: sikerült megőrizni a társadalmi-politikai stabilitást, az adósság csökken, a költségvetés pedig kontroll alatt van, és a kormány 2013-ban is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányszintet. Mindez persze nem vált ki osztatlan lelkesedést Magyarországon, "azt mindenki tudja, hogy ezekre a lépésekre szükség van, de azért tapsolni nem nagyon hajlandóak hozzá, és jó, hogy ha ezt mi megértjük"  mutatott rá. Hasonlata szerint egyébként a magyar gazdaság egy olyan zongora, amelynek minden húrját újra kell hangolni, mert a legjobb művész sem tud olyan zongorán játszani, amelynek vannak hamis húrjai.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy 2010-ben minden nemzetközi támadást bekalkulált, ami Magyarországot érheti, csak egy dologgal nem számolt, azzal, hogy az európai válság súlyosbodni fog. "Sohasem gondoltam volna, hogy az európai bürokraták ilyen ügyetlenek, kétbalkezesek"  fogalmazott.