Csak a villamos jár majd a Kossuth téren

2012.02.26. 17:28
Mélygarázs épül a Kossuth tér északi részén, a megvalósításban csak nemzetbiztonsági minősítésű cégek vehetnek részt. Kezdődik az 1944 előtti állapotok visszaállítása.

Elkezdődött a Kossuth tér átépítésének előkészítése - a tér környékén járók hétvégén azt láthatták, a Jászai Mari tér felé eső északi rész már körbe van kerítve. Itt fog megépülni az a 4-500 férőhelyesre tervezett mélygarázs, mely a tér tervezett rekonstrukciójának fontos része. A most elkerített területen ezen kívül látogatóközpont is épül.

Bakos Emil (középen) tartott vasárnap délután háromkor sajtótájékoztatót az átépítésről
Bakos Emil (középen) tartott vasárnap délután háromkor sajtótájékoztatót az átépítésről
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A tervek szerint az átalakítás végén a téren a villamoson kívül semmilyen áthaladó forgalom nem lesz, vagyis csak a gyalogosoké és bicikliseké lesz a Kossuth tér - mondta el Bakos Emil, az Országgyűlési Hivatal gazdasági főigazgatója. Ez az átalakítás már az 1944 előtti állapotok tervezett visszaállításához kapcsolódik.

A mélygarázs megépítésére nem írnak ki közbeszerzési pályázatot - ennek oka Bakos Emil szerint az, hogy mivel a garázs közvetlenül össze lesz kötve a föld alatt a Parlamenttel, így már nemzetbiztonsági szempontok is felmerülnek. Így csak olyan vállalatok jöhetnek szóba, melyek megfelelnek a nemzetbiztonsági minősítésnek.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A tér rekonstrukciójára a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el. Ebből 530 millió forintot szánnak a parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és egymilliárd-huszonötmilliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.