Az MSZP is konzultál a nemzettel

2012.02.27. 14:09

Az MSZP május 1-jén mutatja be választási programjának tervezetét, amelyet ezt követően egy Párbeszéd a nemzetért címen induló rendezvénysorozaton kíván megvitatni – jelentette be Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető hétfőn, a parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Az MSZP a 2014-es parlamenti választásokra készülve az év végéig minden egyéni választókerületben kiválasztja képviselőjelöltjét – közölte az ellenzéki politikus, kiemelve, hogy a jövő év elejétől kétéves kampányba kezdenek, amelynek során el akarják kerülni azt a 2006-ban elkövetett hibát, hogy a választóknak teljesen mást ígérnek, mint amit később végrehajtanak. Megjegyezte ugyanakkor azt is, a Fidesz most ezt teszi, amiért a választók biztosan megbüntetik majd a következő szavazáson.

DBELO20111112023
Fotó: Beliczay László

Mesterházy Attila a programtervezet kiemelt témái közül elsőként az euro-atlanti integráció mélyítését említette, ami a szocialisták meglátása szerint segíthet Magyarország válságból történő kilábalásában.

A további fejezetekből idézve elmondta, az MSZP egy "erős, fejlesztő, hatékony és határozott" állami szerepvállalásban hisz, a "jogállamiság, az alkotmányosság és a demokratikus működés helyreállítása" érdekében pedig együttműködést ajánl minden magyarországi demokratikus erőnek. Mint mondta, az anyagban kitérnek az egészségügy, az oktatás, valamint a nyugdíjrendszer és szociális ellátórendszer színvonalának javítására, továbbá a gazdaság fejlesztésének és a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeire. Hozzátette, hogy a tervezet utolsó fejezete a nemzeti érdekérvényesítés módjairól szól majd, amiben kikötnék például, hogy a nemzet fogalmát nem lehet kirekesztő céllal használni, továbbá egyetlen nemzeti szimbólumot sem szabad kisajátítani.

Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy májusban – szintén a tervezet részeként - bemutatnak egy Kelet-Magyarországról szóló programot is, amelyet az MSZP helyben élő szakértők bevonásával készít.

A szocialista frakció hétfői ülésén történtekre kitérve elmondta: arra kérik a kormányt, hogy adjon tájékoztatást arról, hogy milyen módon akarja tovább csökkenteni a gyógyszerkassza idei forrásait, továbbá milyen konkrét lépéseket hajtanak végre az egészségügyi dolgozók bérének rendezésére.