Budai Gyula lesz Ángyán József utódja

2012.02.27. 17:41 Módosítva: 2012.02.27. 17:47

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos követi Ángyán Józsefet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkári posztján. Budai Gyula az Origo információját megerősítve az MTI-nek elmondta: várhatóan március 1-jétől tölti be a tisztséget.

A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, arról még nem született döntés, hogy a kormánybiztosi pozícióját megtartja-e, egy ideig azonban szeretné végezni azt a munkát is. Megjegyezte, hogy az államtitkári posztra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) – amelynek szövetségi igazgatója – az országos elnöksége és választmánya jelölte őt. A Magosz honlapján olvasható január 24-i közleményben az agrárszervezet tudatta, hogy az új parlamenti államtitkár személyéről egyeztetést kezdeményeznek Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

D SOS20111007064
Fotó: Soós Lajos

Ángyán József január 18-án nyújtotta be lemondását írásban, döntését akkor nem indokolta. Az államtitkár lemondásának felajánlása után nem sokkal 19 zöld szervezet levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt kérték, hogy a kormány állítsa la környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet. Orbán Viktor miniszterelnök januárban elfogadta Ángyán József felmentésre vonatkozó kérését.

Ángyán József a mellette kiálló zöld szervezeteknek később egy levélben azt írta: "Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt »maffiahálózat« mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk." Az államtitkár lemondását korábban a Jobbik és az LMP egyaránt sajnálattal nyugtázta.

Budai Gyulát 2010 novemberében nevezték ki elszámoltatási kormánybiztosnak. Elődje Papcsák Ferenc volt, neki azért kellett távoznia a posztról, mert megválasztották Zugló polgármesterévé, a két tisztség pedig összeférhetetlen. Budai Gyula azt megelőzően 2010 júniusától miniszterelnöki megbízottként az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatával foglalkozott.