Fekete sereg: kemény ítéletet kért az ügyész

2012.02.27. 17:06

A szökésben lévő elsőrendű vádlott, Magyar Róbert távollétében, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a "fekete seregként" elhíresült bűnszervezet tagjainak másodfokú tárgyalása hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán. A bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más - többek között zsarolás, csalás, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés - bűncselekmények miatt indult eljárás másodfokú tárgyalását e hét munkanapjain folytatják.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság a "fekete sereg" szökésben lévő fejét tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre, 28 társának többségét másféltől tizenöt évig tartó fegyházra, illetve börtönbüntetésre ítélte, két vádlottat próbára bocsátott, kettőt felmentett a bűncselekmény elkövetése alól.

Sódor István, a fővárosi fellebviteli főügyész a perbeszédében utalt arra, hogy nem egyedülálló ügyet tárgyalnak, mert több, a Magyar Róbertéhez hasonló bűnszervezet működik az országban, ugyanakkor a magyar kriminalisztika történetében különleges ügyben kell határozatot hozni. Az ügyész lényegében fenntartotta az elsőfokú eljárásban tett indítványát, de az elsőrendű vádlott ítéletén kívül gyakorlatilag az összes vádlott esetében a fegyházban, illetve börtönben letöltendő szabadságvesztés időtartamának növelését, valamennyi esetben a bűnszervezetben történő elkövetés megállapítását indítványozta.

Sódor István perbeszédében támadta az elsőfokú bíróság által két vádlott esetében hozott felmentő ítéletet. Mindkét vádlott - egyikük ügyvéd - esetében a bűnösség megállapítását és büntetés kiszabását indítványozta. Az ügyész szerint ugyanis az elsőfokú bíróság, bár "minden lényeges és lehetséges bizonyítékot beszerzett, s döntő részben bizonyítékok által megalapozott tényállást állapított meg, (...) a cselekmények minősítésében és a bűnösség megállapítása során vitatható hibákat vétett".

A vádhatóság szerint Magyar Róbert adott megbízást az alvilágban Ragyás Tóniként ismert H. Antal megölésére; a gyilkosságot 2003. augusztus 27-én követték el Budapest III. kerületében, egy játékterem előtt. A vádirat emellett számos konkrét zsarolásról, lőfegyverrel elkövetett fenyegetésről, csoportosan elkövetett erőszakos fellépésről számol be. Magyar Róbert a három éven át tartó előzetes letartóztatása után házi őrizetbe került, onnan szökött meg 2010 januárjában, azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

Kirendelt védője mintegy kétórás perbeszédében elsődlegesen Magyar Róbert valamennyi vádpont alóli felmentését indítványozta, mind mondta: védence "bűnösségét kétséget kizáróan nem sikerült bizonyítani". A védő másodlagos indítványában kérte a Debreceni Ítélőtáblát: a felderítetlen, hiányos tényálláson alapuló, ezáltal megalapozatlan elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül, és kötelezze új eljárás lefolytatására az elsőfokú bíróságot. Harmadlagos indítványában a kiszabott büntetés lényeges mértékű enyhítését kezdeményezte.

Az ügy tárgyalása kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken a további, csaknem 30 vádlott védőjének perbeszédével folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán.