Milliárdos megbízást kapott a Századvég

2012.02.28. 19:06
Kiegészítette a Századvég-csoporttal decemberben kötött szerződését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A kormányzati honlapon kedden nyilvánosságra hozott szerződés szerint a tárca tanulmányokat, közvélemény-kutatásokat és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos tanácsokat vár a Századvégtől milliárdos értékben 2014 végéig. A cégcsoportnak még idén májusig tanácsokat kell adnia a kormány MÁV-, Budapest- és szerencsejáték-stratégiájához is, amiért legfeljebb egymilliárd forintot kaphat.

A februárban kiegészített szerződés szerint a Századvég-csoportnak 2014 végéig szakpolitikai tanulmányokat kell készítenie és tanácsokat kell adnia például a nemzetközi gazdaságfejlesztéssel, a foglalkoztatáspolitikával, a közigazgatással, a vagyongazdálkodással és az európai uniós támogatások elosztásával kapcsolatban, valamint tanulmányokat kell írnia egyebek mellett szociál-, média- és kultúrpolitikáról.

Minderre idén csaknem bruttó egymilliárd forintot fizethet ki az állam. Jövőre 413 millió forintos keretösszeget állapít meg a dokumentum, amit többletigények esetén további 173 millióval megemelhetnek. A 2014-es évre pedig 323 millió forintot kaphat a Századvég-csoport az említett feladatok ellátásáért, de az összeget 188 millióval növelhetik.

A szerződés alapján a vállalkozónak emellett nemzetközi összehasonlító elemzéseket, mélyinterjúkat, közvélemény-kutatásokat és szakpolitikai tanulmányokat kell készítenie, illetve jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos és személyes tanácsokat kell nyújtania a magyar állampapírok értékesíthetőségével, a szerencsejáték-, az iparfejlesztési, a posta- és a MÁV-stratégiával kapcsolatban, valamint Budapest fejlesztéséről és a határon túli magyarok ügyében.

Ezeket a feladatokat idén május 31-ig kell teljesítenie a Századvég-csoportnak, amiért addig legfeljebb bruttó 940 millió forintot kaphat.

A szerződés értelmében az ellátandó feladatok szakmai tartalmának kialakításában és az elvégzett feladatok ellenőrzésében a Miniszterelnökség is részt vesz, amely a teljesítési határidőkre is javaslatot tehet a fejlesztési tárcának.

Kormányközeli társaság is kell

A mostani kiegészítés előzménye, hogy az NFM 2011 szeptemberében Fellegi Tamás minisztersége idején indított nyílt közbeszerzési eljárást közvélemény-kutatási, tanácsadási, tanulmánykészítési és kommunikációs stratégiai feladatok elvégzésére. A tárca ennek eredményeként decemberben szerződést kötött a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal, a Strategopolis Stratgéiai elemző és kommunikációs tanácsadó Kft.-vel és a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel havi 37 millió forint értékben, 2014 végéig.

Mint arról korábban beszámoltunk, információink szerint a Századvég készíti el a BKK-val közösen a kormány, majd az IMF elé kerülő távlati BKV-s finanszírozási koncepciót. A cégnek nincs sok BKV-s tapasztalata, inkább politikai biztosítéknak számít. Értesülésünk szerint a gazdaságkutató cég nem kap pénzt a segítségért. Úgy tudjuk, hogy Századvég alkalmazása nem véletlen, egyes politikai körök abban látják a megfelelő finanszírozási koncepció garanciáját, ha nemcsak a főváros cég készíti el azt, hanem bedolgozik egy kormányhoz közel álló társaság is. A zrt-nek eddig nem sok tapasztalata volt a BKV-val és tömegközlekedéssel kapcsolatban, a koncepció elkészítésére pedig szűkre szabott a határidő.