Aláírták a Kincsem Nemzeti Lovas Programot

2012.02.29. 17:40
- Önálló lóversenytörvény készülhet

Elfogadta a kormány a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, ami összefogja a lovaságazat fejlesztésének lépéseit, és egységes keretbe foglalja a lovaskultúra-oktatást, a lótenyésztést, a lovassportokat, a -turizmust és a -terápiát, valamint a lóversenyzést. Akcióterv készül arról, hogyan vezetik be a lovas kultúra oktatását a köznevelésbe, továbbá önálló lóverseny- és ménestörvény születhet - közölte a közigazgatási tárca szerdán.

A Kincsem-lovasprogramot Horváth László, a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésére és végrehajtásának koordinálására kinevezett miniszterelnöki megbízott dolgozta ki, a célja pedig "a magyar lovaságazat további elszigetelődésének, hanyatlásának megállítása, a lóhasználat és a lovas tevékenység feltételeinek javítása, fejlődési pályára állítása" - olvasható a minisztérium közleményében.

A program elfogadása mellett a kormány döntött arról is, hogy akcióterv készül a lovaskultúra-oktatás köznevelésbe történő bevezetésére, és módosulhat az erdőtörvény is a szabad terephasználat jogszabályi biztosítása érdekében.

Emellett elkészül Magyarország lovastúra-hálózata és annak digitális térképe, bővül a lóverseny-fogadási rendszer, önálló lóversenytörvény születhet, és elkészül az állami ménesekről szóló jogszabály, a lovaságazati marketing-akcióterv, valamint a lovaságazati vagyonkataszter is - sorolták. Az érintett miniszterek áttekintik annak lehetőségét, hogy a lovasterápia hogyan épülhet be a kezelésekbe, valamint hogyan tudja azt befogadni az egészségbiztosítási rendszer.

A kormány határozott arról is, hogy felmérik a Szilvásváradi Lovasközpont, a Nemzeti Lovarda, a Ludovika Lovarda, a Lovasberényi Lovasközpont, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok, a Mezőhegyesi Állami Ménes és a Kincsem Park fejlesztésére rendelkezésre álló források körét és igénybevételük lehetőségét.