Ombudsman: Fel kellett volna oszlatni a józsefvárosi ülősztrájkot

2012.02.29. 06:36

A novemberi, józsefvárosi polgármesteri hivatalban tartott ülősztrájk alkalmas volt a közintézmény működésének, és ezen keresztül a közrend megzavarására, derül ki Szabó Máté ombudsman jelentéséből. Tavaly novemberben a Város Mindenkié csoport aktivistái tüntettek a hajléktalanokat érintő intézkedések ellen, majd az ügyfélfogadási időt kihasználva több tucatnyian betódultak a polgármesteri titkárságra, és leültek a földre.

A hivatal biztonsági szolgálata és a rendőrök is többször távozásra szólították fel őket.Több aktivistát előállítottak, de mindegyiküket elengedték még aznap.

Az ombudsmani jelentés szerint „a népképviseleti szervek működésének súlyos megzavarása mások jogai és szabadsága sérelmének tekinthető”.  A dokumentum szerint bár a bejelentés hiánya vagy a „rendezvény bejelentett napirendtől eltérő megtartása” még nem jelenti azt, hogy a rendőrség feloszlathat egy rendezvényt, máshogy nem biztosítható, hogy az intézmény működését ne zavarják meg súlyosan.

Szabó Máté szerint mindezekből az következik, hogy a rendőrségnek az összejövetelt fel kellett volna oszlatnia, és a tüntetőket „testi kényszerrel onnan el kellett volna távolítania”. A biztos megjegyzi, hogy a demonstráció mások jogainak és szabadságának sérelmével járt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla