Meg vannak számlálva a Károlyi-szobor napjai

2012.03.01. 20:51
Siófok szívesen befogadná, de többen a szoborparkban látnák legszívesebben a Kossuth téren napok óta elkerítve álló Károlyi-szobrot. Hiába lett már egy az egyben az államé a Kossuth tér, hogy a szoborügy kin múlik, nem egyértelmű.

Lassan egy hete elkerítve áll már a Kossuth téren Károlyi Mihály szobra. A múlt hét végén elkezdődött a tér átépítésének előkészítése, és a Parlamenttől északra, a Jászai tér felé eső területet lezárták. Itt lesz majd a négy-ötszáz férőhelyes mélygarázs és a látogatóközpont. A munka a közművek felmérésével és régészeti feltárással fog kezdődni, mondta a hétvégén helyszíni sajtótájékoztatóján Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója.

Hogy a Károlyi-szoborral mi lesz, arról Bakos csak annyit mondott vasárnap: elszállításáról időben tájékoztatást adnak. Ennél többet most sem tud senki mondani, válaszolták még csütörtökön is az Indexnek az országgyűlés sajtószolgálatán.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Két jobbikos képviselő már 2010 nyarán előállt azzal a javaslattal a parlamentben, hogy a Károlyi-szobrot vigyék át a budatétényi Memento parkba, helyette pedig álljon a Kossuth téren Tisza István szobra. Ugyanezen a nyáron Kövér László megígérte a Magyar Hírlap és az Echo Tv közönségtalálkozóján, hogy  négy év múlva már nem fog a mostani helyén állni a Károlyi-szobor. Azt is elárulta Kövér, hogy szerint a helyére Kéthly Anna egykori szociáldemokrata pártelnök szobrát kellene állítani.

Fideszeseknél akadt el legutóbb a szoborügy

Az áthelyezésről szóló jobbikos javaslatot azonban a parlament nem tárgyalta, elakadt a fideszes többségű kulturális bizottságnál, amely nem szavazta meg a tárgysorozatba vételt. A bizottság ülésén a kormánypárti képviselők (a KDNP-s Pálffy István és a fideszes L. Simon László) azzal érveltek, hogy ugyan egyetértenek a javaslattal, de szerintük ez nem parlamenti hatáskör, a szobrok ügyével az önkormányzatoknak, a közgyűléseknek kellene foglalkozniuk.

A helyi önkormányzatokról szóló 1991-es törvény kimondja: "művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról Budapesten fővárosi tulajdonú közterület vagy épület esetében a fővárosi önkormányzat közgyűlése dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról". Erre a törvényhelyre emlékezette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a szoborügyben kérdezősködő Ferenczi Gábor jobbikos képviselőt még 2011 júniusában is.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Alig több mint egy hónappal később, tavaly júliusban aztán elfogadta a Parlament a Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozatot, amely kimondta, hogy a Kossuth tér teljes területe az állam tulajdonaként az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe került.

Ennek ellenére ma sem teljesen világos, hogy a szoborról hogyan fognak dönteni. Az MTI tudósítása szerint Bakos Emil hétvégi sajtótájékoztatóján azt mondta: a tér szobrai a fővárosi önkormányzat tulajdonában maradtak, így az azokkal kapcsolatos változtatásokról velük is egyeztetni kell. Az Indexnek azonban csütörtökön a Városháza sajtóosztályán azt mondták: a főváros nem kíván a szoborkérdéssel foglalkozni, semmilyen egyeztetésre nincs szükség ebben az ügyben a fővárossal, a szobor nincs fővárosi tulajdonban. Cikkünk megjelenése után, péntek reggel a Városháza sajtóosztálya pontosította tegnapi tájékoztatását, és közölték, hogy a Kossuth téren vannak olyan szobrok, melyek a főváros tulajdonát képezik, ezekkel kapcsolatban még folynak az egyeztetések, és a közgyűlés fog majd dönteni azok sorsáról. Feltehetően a Károlyi-szobor is ezek között van, ugyanakkor a Városházánál hangsúlyozták: az érdemi döntés nem a fővárosé, a közgyűlési határozat tulajdonképpen csak tudomásul vétel lesz.

Parancsolj, Mihály, mit szeretnél?

A fővárosi többség egyébként valószínűleg nem bánná a Károlyi-szobor eltávolítását, hiszen tavaly novemberben a közgyűlés megszavazta a szobor díszkivilágításának megszüntetéséről szóló jobbikos javaslatot is. György István főpolgármester-helyettes akkor azt mondta: a díszkivilágítás üzemeltetési költségei rendelkezésre állnak, azaz a Károlyi-szobor kivilágításának megszüntetése nem gazdasági, hanem szimplán politikai döntés.

Ezen a novemberi közgyűlési ülésen kiderült az is, hogy Tarlós István főpolgármestertől nem áll távol Varga Imre 1975-ben felavatott alkotásának szoborparkba küldése. Tarlósnak az ülésen sikerült egy kis derültséget keltenie ezzel a történettel: „„Eszembe jut egy történet. Emlékeznek rá, van egy híres politikusunk, aki odasétált Nagy Imre szobrához és azt kérdezte tőle, hogy Imre, te mit tennél. Emlékeznek rá? Én elsétáltam a Károlyi-szobor előtt, s egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy megszólít. Akkor én azt mondtam: parancsolj, Mihály, mit szeretnél. Azt válaszolta: fiam, úgy szeretnék kimenni a szoborparkba a barátaimhoz. Önök szerint lehet egy ilyen kérésnek ellenállni?” Aztán gyorsan hozzátette, hogy ez csak vicc, anekdota, és elnézést kért.

A Balatonra is mehetne

A tér rekonstrukciójáról szóló javaslat tavaly nyári általános parlamenti vitájában egyedül az MSZP képviselte azt az álláspontot, hogy "az első magyar köztársaság szimbolikus alakjának" helye van a Kossuth téren. A Jobbik ekkor is a szoborparkot tartotta megfelelő helynek a számára.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A szobor viszont akár Siófokra is kerülhette, legalábbis a város nemrég jelezte, hogy befogadná. Február 21-én jelent meg Siófok honlapján, hogy az önkormányzat szakbizottsága egyhangúlag támogatta ezt. Ha a helyi képviselőtestület is rábólint a tervre, és sikerül megegyezni, akkor a Károlyi-szobor a Millennium parkba kerülne. "Siófok városa nem az ábrázolt személlyel, annak politikai nézeteivel kíván azonosulni, sokkal inkább magával a művészeti alkotással, mely a város szülötte és díszpolgára nevéhez köthető, illetve az üdülőhelyen egykor megforduló ismert vendég megörökítésének is tekinthető" – áll az önkormányzati híradásban a siófoki szobrászra, Varga Imrére utalva.

A Siófokra költözést valószínűsíti, amit Kövér László nyilatkozott a Közszolgálat című magazin februári számában megjelent interjújában. Kövér azt mondta: a Károlyi-szobornak találnak "nem Károlyi személyiségéhez és <életművéhez>, hanem az alkotó, Varga Imre művészi teljesítményéhez - méltó elhelyezést". Kövér megjegyezte azt is, hogy József Attila-szobor viszont nem fog messze kerülni attól a helyszíntől, ahol jelenleg látható.

Vasárnap, március 4-én lesz egyébként Károlyi Mihály születésének 137. évfordulója. Varga Imre alkotásának leplezését is százéves évfordulóra időzítették 1975-ben. A szobrot a rendszerváltásig békében hagyták a helyén, de aztán szélsőségesek rendszeresen leöntögették vörös festékkel, 2010 novemberében pedig egy Jobbik-tüntetés előtt kipát tettek a fejére, és egy táblát akasztottak a nyakába: „Én felelek Trianonért”.