Medián: A Jobbik megelőzte az MSZP-t

2012.03.01. 08:05

A jogosultak mindössze 43 százaléka gondolja biztosnak, hogy adott esetben elmenne szavazni. Közülük is 18 százalék nem tud választani a pártok közül, összességében pedig a lakosság 38 százaléka nem támogat jelenleg egyetlen pártot sem – derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből.

Az utóbbi néhány hétben a Fidesz és az MSZP szavazóbázisa kismértékben zsugorodott, a Jobbiké és az LMP-é viszont erősödött. Ezzel a Jobbik támogatottsága a szocialistákét is meghaladja. Az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 25 százalék, a Jobbiké 14, az MSZP-é 13, az LMP-é 6 százalék.

Nemcsak a Jobbik, de Vona Gábor pártelnök népszerűsége is javult az utóbbi hetekben, a megkérdezettek 27 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben. A politikusok népszerűségi rangsorát Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök vezeti 34 százalékkal. Őt követi Orbán Viktor kormányfő 33, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár 33, Kósa Lajos Fidesz-alelnök  32 százalékkal.

Schmitt Pál köztársasági elnök a lista nyolcadik helyén található, 28 százalékkal. Az államfő népszerűsége januárban 27 százalék volt. A lista végén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár található, a népszerűsége 13 százalékos.

A lakossági közhangulat valamelyest romlott: jelenleg négyből három ember érzi úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, ráadásul ezt még a Fidesz szavazói közül is minden harmadik így gondolja. Eközben a kormány munkájának megítélése az előző hónapihoz hasonlóan alakult, a lakosság egy 0-tól 100-ig terjedő skálán átlagosan 32 pontos, tehát inkább gyenge értékelést adott. A válaszadók mindössze 23 százaléka ítélte jónak a második Orbán-kormány eddigi munkáját, 75 százalék elégedetlenségét fejezte ki.