Újabb magyart gyanúsítanak embercsempészettel Kanadában

MTI/Index
2012.03.01. 13:57

A kanadai rendőrség eljárást indított egy magyar embercsempész banda újabb tagja, a 37 éves Sz. János ellen az Ontario tartománybeli Hamiltonban, írta a The Spec című kanadai lap.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatba hozható azzal a magyar roma családdal, amelynek tagjai Hamilton környékén éltek és követtek el bűncselekményeket. A család tagjait több mint egy évvel ezelőtt őrizetbe vették.

Áldozataikat - főleg férfiakat - Magyarországon toborozták jól fizető építőipari munka ígéretével. Amikor megérkeztek Kanadába, rávették őket, hogy folyamodjanak hamisan menekültstátusért, segélyért, majd rabszolgákként bántak velük. A férfit azzal gyanúsítják, hogy 2008 januárja és 2010 októbere között részt vett a banda tevékenységében.

A bevándorlási ügyekkel foglalkozó Canada Immigration Report honlap három héttel ezelőtt jelentette, hogy Kanada történetének legnagyobb embercsempészési ügyében a roma család egyik tagja, a 43 éves K. Gizella bűnösnek vallotta magát embercsempészésre való összeesküvésben és bűnszervezethez tartozásban. Ezért az előzetes letartóztatásban eltöltött nyolc hónapon felül kétévi szabadságvesztésre ítéltek Hamiltonban.

K.-nak csaknem 14 ezer kanadai dollárt kellett visszatérítenie az ontariói társadalombiztosítónak, amely korábban kifizette ezt az összeget neki és az ő áldozatainak. A vádlott-társak nevét a törvényeknek megfelelően nem közölték, de az már korábban nyilvánosságra került, hogy az asszony élettársa, a 43 éves D. Lajos januárban hasonló bűncselekményekben szintén bűnösnek vallotta magát.

A magyar roma család tagjai az elmúlt tíz évben legalább 16 embert csábítottak Pápáról Kanadába munkahely és megélhetés ígéretével. Ingyen dolgoztatták őket, és elkobozták tőlük a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat.