Átverés volt a Magyartelefonkönyv

2012.03.05. 20:20

Nem létező telefonkönyv előfizetési díjára negyvenmillió forintot csalt ki csaknem ezer cégtulajdonostól egy társaság; közülük ketten előzetes letartóztatásban vannak, egyikük pedig házi őrizetben.

A társaság tagjai több hasonló tevékenységet folytató kft-t hoztak létre, azokat párhuzamosan működtetve különböző összegeket csaltak ki jóhiszemű emberektől.

Az egyik bejegyzett és létező kft. tavaly tavasszal, illetve nyáron több mint nyolcvanezer hazai cégtulajdonoshoz küldte ki postai úton a "magyartelefonkönyv" nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint 29.375 forintról szóló számlát, amely mögött nem volt szolgáltatás.

A megkeresettek közül több mint nyolcszázan be is fizették a pénzt, s mintegy 25 millió forint befolyt a kft. számlájára. Ezzel párhuzamosan egy másik megkeresés is kiment, amelyen már egy másik cég nevében ajánlottak fel hasonló szolgáltatásokat. Ennek a bankszámlájára több mint 15 millió forintot fizettek be cégtulajdonosok.

Az ügyben egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt tavaly tavasszal kezdett nyomozni  a gárdonyi rendőrkapitányság. Az eljárás során derült ki, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki különböző összegeket a megkárosítottaktól, valamint hogy az elkövetett csalásokban közreműködők egy családhoz tartoznak.

A gárdonyi nyomozók tavaly év végén két csalót elfogtak, a bűncselekmények értelmi szerzője pedig a múlt hónap végén került rendőrkézre.

Egyikük, egy azóta előzetes letartóztatásba helyezett 32 éves katymári férfi nevén nyolc olyan cég szerepelt, amelyeket nagy valószínűséggel a csalásokra hoztak létre.

Gyanúsítotti kihallgatásán a férfi azt állította, hogy tevőlegesen ő nem vett részt a kft-k ügyeinek intézésében, csak a nevét adta, mint ahogy az ügyben egyelőre tanúként szereplő élettársa is.

Tavaly év végén fogták el az ügy másik - az azóta ugyancsak előzetes letartóztatásban levő, büntetett előéletű, s jelenleg is több büntetőeljárás alatt álló - gyanúsítottját, egy 35 éves szigethalmi férfit, aki a nyomozók feltételezése szerint a csalások elkövetését a háttérből irányította.

A csalások értelmi szerzője az a 42 éves, házi őrizetbe vett balatonszárszói férfi volt, akit budapesti lakásán fogtak el. A cégek bankszámlájára utalt összegeket minden esetben ő vette fel pénzkiadó automatáknál.

A gárdonyi nyomozók a gyanúsítottaknál tartott házkutatáson több számítógépet, cégbélyegzőket, céges iratokat, a fővárosban elfogott férfi lakásában pedig készpénzt, valamint nála és szigethalmi élettársánál egy-egy nagy értékű személykocsit foglaltak le.

A büntetőeljárást a gárdonyi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytatja. Mivel a becsapottak közül eddig nem mindenki tett feljelentést, várják azok jelentkezését, akiktől a nem létező szolgáltatással kapcsolatban hasonló módon csaltak ki pénzt.