Két hét múlva tárgyal az ügynökaktákról a Fidesz és a KDNP

2012.03.05. 15:13
Március 19-i ülésén vitatja meg a Fidesz-KDNP-frakciószövetség az ügynökmúlt feltárásának kérdését. A február 20-án elutasított LMP-s törvényjavaslatot, ami az ügynöklisták nyilvánosságra hozásáról szólt, a kormánypártok szavazatai miatt az országgyűlés napirendre sem vette.

A két párt közleményben írta meg, hogy az ügynökmúlt feltárásáról szóló LMP-s javaslat tárgysorozatba vételét a közelmúltban elutasította az Országgyűlés többsége. Ezzel kapcsolatban kijelentik: az LMP előterjesztése hiteltelen, farizeus és szakmaiatlan, így azt a Fidesz és a KDNP nem támogatja.

Ugyanakkor a kérdés kétségtelenül fontos, ezért a kormánypártok képviselőcsoportjai hétfői tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy a március 19-i közös frakcióülésen megvitatják azt, hogy arról a későbbiekben "szakmailag valóban megalapozott döntés születhessen" – írta közleményében a Fidesz-frakció.

10
Fotó: Huszti István

Lázár János frakcióvezető múlt hétfőn arról beszélt, hogy szerinte nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat, ugyanakkor jelezte: ezzel az álláspontjával kisebbségben van a kormánypárti képviselőcsoportban. Kifejtette, hogy a Fideszben nagy vita van arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk kinek a tulajdonát képezik, vagyis kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek. "Én abba a csoportba tartozom – kisebbségben vagyok a Fidesz-frakcióban  –, aki azt mondja, hogy minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért" – mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy egy másik csoport szerint az információk az államé, míg vannak, akik szerint az érintettet illeti meg az adat, vagyis a rá vonatkozó, törvénytelenül gyűjtött információkat vehesse magához, vihesse haza, mert az csak rá tartozik.

A február 20-i parlamenti szavazáskor az LMP-s indítvány tárgyalását az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypárti képviselők többsége azonban ellenezte. Tizenkilenc fideszes és öt kereszténydemokrata politikus – köztük Balog Zoltán államtitkár, Bencsik János, Gulyás Gergely és Hoffmann Rózsa államtitkár – ugyanakkor igennel szavazott, míg 28 kormánypárti politikus – mások mellett Halász János államtitkár és Wittner Mária – pedig tartózkodott. Lázár János akkor jelen volt, de nem szavazott.

Múlt héten az Index riporterei elől – a szavazásról szóló kérdésekre a válaszokat megtagadva – több kormánypárti képviselő is elszaladt. A Petőfi utca blog szerint a Fidesz 1998 óta veri vissza az ügynöktörvényt.

Az LMP képviselői tiltakozásul fideszes kötődésű közéleti személyiségek és kormánypárti országgyűlési képviselők egykori fedőnevét mutatták fel tábláikon. Az LMP-s Schiffer András, a törvényjavaslat előterjesztője az indítványról korábban elmondta: pártja teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a diktatúra titkai egyben a demokrácia titkai is legyenek.

A Jobbik felszólította a kormányt, hogy valljon színt és mondja el, hogy miért nem támogatja az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt szóvivője. Mirkóczki Ádám felszólította a Fideszt, hogy álljon ki az emberek elé és ismerje el: "igen, tele van ügynökökkel, vagy volt ügynökökkel" és ezért nem támogatja a "lusztrációs törvényt." A jobbikos politikus szerint ugyanis "nincs más logikus, ésszerű magyarázat" a kormánypárt viselkedésére. Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott: a Fidesz az MSZP-vel közös nagykoalícióban 1990 óta igyekszik meggátolni az ügynöklisták nyilvánosságra hozását.