55 millióba került Schmitt palotaőrsége

2012.03.06. 07:01

A köztársasági elnök hivatala előtt január óta szolgálatot teljesítő 75 fős díszőrség felállítása 55 millió forintba került – tudta meg a Népszabadság. Az őrök délben alaki bemutatót, és óránként őrségváltást hajtanak végre.

A HM sajtóosztálya szerint a kiképzés során a katonák gyakorló öltözetben vannak, a díszelgő egyenruha pedig csak a díszítőelemekben tér el a Koronaőrség és a Díszzászlóalj ruházatától. A "díszköpeny, díszzubbony, lovagnadrág, csizma, díszöv, díszkesztyű, ékítmények és kiegészítő cikkek, valamint 1861M típusú gyalogos tiszti szablya" összesen mintegy 55 millió forintba került.

A Sándor-palota előtt egy váltásban tizenöt katona teljesít szolgálatot: egy tiszt (százados), két zászlós és tizenkét szerződéses szakaszvezető. Illetményüket a "kiemelkedő mentális és fizikai szolgálat" kompenzálására az illetményalap száz százalékát jelentő pótlékkal egészítik ki, így egy szerződéses szakaszvezető havonta bruttó 170.623 forintot keres.

"A feladat-végrehajtás zökkenőmentesen folyt a kemény téli körülmények között is” – áll a HM beszámolójában, amely szerint az őrségváltásoknak és a déli bemutatóknak mindig népes közönsége van. „A palotaőrökről vagy a palotaőrökkel közösen készített képek, videók bizonyára kedves emlékek maradnak és mindig jó érzéseket ébresztenek Magyarország iránt”.