Vitára hívja Schiffer Lázárt az ügynökügyben

2012.03.06. 17:02 Módosítva: 2012.03.06. 20:41
Az LMP-s Schiffer András nyilvános vitára hívja az állambiztonsági akták nyilvánossága ügyében a Fidesz frakcióvezetőjét.

Az LMP keddi közleménye szerint ha Lázár János nem fogadja el Schiffer András kihívását, azzal azt bizonyítja, hogy ő és a Fidesz is fél. Lázár János „attól fél, hogy hazugságai miatt magyarázkodnia kell, pártja pedig attól, hogy kiderül, az 1990 utáni politikai és gazdasági életet, a párt holdudvarát is kínos módon hálózták be a túlélő állambiztonsági hálózatok".

A közlemény szerint Lázár Jánosnak vagy a mai napig nem sikerült elolvasnia az LMP vonatkozó törvényjavaslatát, vagy „napok óta tudatosan próbálja hazugságokkal etetni a magyar nyilvánosságot". Az LMP szerint a kormánypárti politikus úgy titulálja hiteltelennek, farizeusnak és szakmaiatlannak a párt kezdeményezését, hogy egyetlen érvet vagy konkrétumot sem hoz fel a javaslat ellen.

Az LMP a fideszes frakcióvezető azon állítását is valótlannak nevezi, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményezett az ügyben, és erre az LMP mondott nemet a javaslat tárgysorozatba vételét elutasító február 20-i szavazás után. Hangsúlyozzák, hogy az ellenzéki párt nem kapott ilyen felkérést, ezért nem is mondhatott rá nemet.

Lázár „a jelek szerint akkor sem mondott igazat, amikor azzal indokolta a javaslat parlamenti bukását, hogy ő támogatta volna, de álláspontjával kisebbségben maradt saját képviselőcsoportjában"  folytatódik a közlemény. Az LMP-sek azt írják, hogy az azóta a sajtónak nyilatkozó kormánypárti képviselőktől „tudjuk, hogy a törvényjavaslatról nem volt szavazás a frakcióban, a képviselőcsoportot pedig nem szondázták meg előtte". A Fidesz-frakción belül már egy éve gondolkoznak és jelenleg is vitáznak arról, hogy mi lenne a helyes lépés az ügynökakták ügyében  mondta Lázár János frakcióvezető a HírTV Rájátszás című műsorában hétfő este.

Farizeusok

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerint az LMP hiteltelen, szakmaiatlan és farizeus az állambiztonsági akták ügyében, mivel az egyeztetéseket elutasítja és helyette vitákat provokál. A kormánypárti frakció megerősítette, március 19-én megvitatják a kérdést, és egy "komoly, határozott, szakmailag alapos javaslattal" állnak elő, amelyet társadalmi vitára bocsájtanak.

A Fidesz képviselőcsoportja az LMP közleményére reagálva úgy fogalmaz, továbbra is fenntartják, hogy az LMP állambiztonsági akták ügyében beterjesztett törvénytervezete "hiteltelen, szakmaiatlan és farizeus". "Farizeus, csakúgy, mint az azt jegyző párt. Az LMP ugyanis az egyeztetéseket elutasítja, helyette csak vitákat provokál"  hangsúlyozzák.