Apróbetűs részben duplázták meg a tandíjat

2012.03.07. 00:28
A Felvételi tájékoztatóban nem tudták jól látható helyen feltüntetni, hogy szeptembertől a hallgatóknak bizonyos szakokon a tandíj mellett legalább akkora összegű egyéb díjat is kell fizetniük. A Corvinus Egyetem angol nyelvű képzésein például a félévenkénti 350 ezer forintos tandíj mellett a hallgatóktól további 340 ezer forintos idegennyelvi hozzájárulást is kérnek. A kar vezetése bízik benne, hogy aki ide jelentkezett, tudott erről.

Ha a felvi.hu szakkeresőjében angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment  szakokra keresünk rá, azt olvashatjuk, hogy az önköltség (azaz a tandíj) összege a Corvinus Egyetemen 350 ezer forint, a Pécsi Tudományegyetemen pedig 320 ezer forint. Ugyanennyi a feltüntetett tandíj a Corvinuson az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon is.

Zűrzavar

A 2012-es felsőoktatási felvételi tájékoztatók tavaly december 15-én jelentek meg, de a parlament akkkor még éppen tárgyalta az új felsőoktatási törvényt, ami alapvetően megváltoztatta a képzés finanszírozási feltételeit. A felsőoktatási törvényt december végén fogadta el az országgyűlés, ezután határozták csak meg a 2012. szeptember elsejétől érvényes felsőoktatási keretszámokat, és január 20-án alkották meg a hallgatói szerződésekről és a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat.

Az önköltséges képzések tandíjai így csak január 20. után jelentek meg. Az elektronikus felvételi tájékoztatóban a korábban meghirdetett képzések egy részét a változások miatt törölték, a jelentkezőknek pedig mindössze két hetük maradt a felvételi lapok beadására. A zűrzavarra Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet. A felvételi jelentkezés határidejét végül február 15-ről február 24-re módosították.

A tandíj mellett azonban a Corvinuson és Pécsen is kérnek egyéb díjat is. A Corvinus úgynevezett idegennyelvi hozzájárulást is fizettet a hallgatókkal mindkét szakon, amelynek összege félévenként 340 ezer forint. Egy félév így már 690 ezer forintba kerül.

Pécsen az idegen nyelvű képzésért egyszeri regisztrációs díjat, kb. 240 000 forintot számolnak fel (a valuta árfolyammozgástól függően), mivel a hallgatónak meg kell fizetnie a londoni Middlesex University által kibocsátott diploma díját is.

Ezek az információk azonban nem szerepelnek az önköltség összege mellett, ott csak egy apró indexszám látható. A több százezer forintos plusz díj a szak és a követelmények részletes bemutatása után a lap legalján található. Hiába keresnénk ezt az információt a kinyomtatott felvételi tájékoztatóban, abban még az önköltségek összege sem szerepel.

A Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán kérdésünkre azt válaszolták: Időben jelezték az Oktatási Hivatalnak, hogy ezt az információt jelenítsék meg, de állításuk szerint "informatikai okokból" erre nem volt lehetőség. Ezek az idegen nyelvű képzések korábban is 690 ezer forintba kerültek, idén azonban a közgazdasági alapképzéseken 500 ezer forintban maximálták az elkérhető önköltség összegét. A képzés fenntartásához szükség van erre a bevételre, ezért a kar azt az utat választotta, hogy a korábbi összeget két részre bontotta: önköltségre és idegennyelvi hozzájárulásra. A Corvinuson bíznak abban, hogy a felvételizők jelentkezési lapjuk beadása előtt tájékozódtak, megnézték a kar honlapját vagy telefonon érdeklődtek.

A többi angol nyelvű képzésen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, a Tomori Pál Főiskolán, az IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskolán nem kérnek plusz díjat az idegen nyelvű képzésen. (Az IBS-en a meghirdetett tandíj viszont eleve 730 ezer forint volt, az intézmény egy angol egyetem diplomáját adja végzőseinek.)