Mal: A megengedett alatt volt a vízszint

2012.03.07. 12:17

A Mal Zrt. levélben cáfolta, hogy a kolontári vörösiszap-tárolóban a megengedettnél több vizet tároltak volna. A cég szerint az utólagos elemzés azt mutatta ki, hogy az iszapot fedő víz mennyisége a minimumszint közelében volt.

Tegnap a Blikk nyomán arról számoltunk be, hogy a vádirat szerint a zagytárolóban lévő veszélyes üledéket legfeljebb egyméteres víz boríthatta volna, ennél nagyobb mennyiség nem terhelhette volna tartósan a töltést. Ehhez képest a gátszakadáskor 4,4 méteres vízoszlop nyomta a tározó falait. A vádiratban az is szerepel, hogy az elmúlt öt év átlagvízszintje 3,2 méter volt, ami a háromszorosa a tervező által megengedett értéknek.

A cikkre válaszul küldött levélben a Mal megemlíti, hogy 2010 második negyedévében közel félmillió köbméterrel több, csapadékból származó  csurgalékvizet kellett a (később átszakadt) X-es tározóba emelni. Az adathoz fűzött kommentár szerint a cég nem lehetett abban érdekelt, hogy a költségesen üzemelő szivattyúkkal felesleges vízmennyiséget emeljen a tározóba, a szivattyúzás a környezetvédelmi előírások teljesítését szolgálta.

A Mal szerint nem igaz, hogy a tároló tervezője egyméteres vízborítást írt elő, mert ilyet nem is tehetett. A tároló szélein javasolt – egy méternél alacsonyabb – vízszintet a cég betartotta, a kiszakadás helyén 40–60 cm volt az iszapot borító vízoszlop magassága.

A Mal szerint a kiülepedett vörösiszap súlya és nyomása másfélszerese a vízének, a tároló nem érte el az engedélyezett maximális terhelését, amit a tervező Mélyépterv 8,2 méteres megengedett szabad vízmagasságot megengedő dokumentációja igazol.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport