A jövő hétre derülhet ki, mit akar az EU

2012.03.08. 13:00
Rendes postai levélben válaszolt az Európai Bizottság a magyar kormánynak a kötelességszegési eljárások ügyében, ami még nem érkezett meg. A kormánynak a sürgős eljárás miatt egy hónapja van válaszolni.

A Magyarországgal szemben megindított három kötelességszegési eljárásból kettőt folytat tovább az Európai Bizottság, döntött a testület kollégiuma szerdai ülésén. A bizottság eszerint nem találta elfogadhatónak a magyar kormány a bírák korai nyugdíjazásával és az adatvédelmi biztos függetlenségének felszámolásával kapcsolatos válaszát. Előrelépés így csak a jegybanktörvény ügyében történt.

Egy hónap

Ez esetben sem ért még véget az eljárás, az unió pénzügyi biztosa, Olli Rehn örömmel fogadta, hogy a kormány kész korrigálni a jegybanktörvényt, de hiszi, ha látja. "Mindazonáltal egyértelmű kötelezettségvállalást és bizonyítékokat várunk, például egy benyújtott törvénytervezetet" - nyilatkozta, az EB pedig újabb adminisztratív levelet küldött a témában, egy hónapos határidőt szabva a konkrét cselekvésre.

Ahogy egy hónapot adtak a másik két ügyben is. Ezek esetében viszont egy szinttel tovább is lépett az eljárás, a bizottság indokolt véleményt küldött a magyar kormánynak.

De mi is az az indokolt vélemény? Az EU jogrendje alapján a tagállamok kötelessége, hogy saját jogrendszerükben biztosítsák az uniós jog végrehajtását. Ha a bizottság úgy véli, hogy egy adott tagállam nem tartja tiszteletben az uniós jogszabályokat, kötelességszegési eljárást indít. Ennek első lépése az adminisztratív levél küldése, amelyben megjelöli a problémát, és hogy véleménye szerint milyen uniós szabályokat sért a kifogásolt rendelkezés.

Konkrét javaslatok

Az adott kormány az adminisztrációs levélre válaszolva megpróbálhatja bizonyítani, hogy valójában nem történt jogsértés, vagy saját megoldási javaslatokat tehet. Amennyiben ezt az EB nem találja kielégítőnek, következik a kötelességszegési eljárás második lépése, az indokolt vélemény megküldése. Ebben egyrészt részletesen leírja indokait, amelyek alapján a kötelességszegésre következtet, másrészt konkrét megoldási javaslatokat tesz - magyarán leírja, milyen konkrét változásokat kell végrehajtani a kifogásolt jogszabályokon ahhoz, hogy azok megfeleljenek az európai követelményeknek.

Alapesetben a kért változtatásokat két hónap alatt kell végrehajtani, de Magyarország esetén az EB közleménye szerint "az ügy sürgősségére tekintettel (mivel a kérdéses jogszabályok már hatályba léptek), a Bizottság felgyorsította az eljárást és egy hónapot adott Magyarországnak, hogy válaszoljon a levelekre".

A Bizottság ezúttal a tájékoztatással egyidőben postázta is a leveleket. A hivatalos kommunikációban nem emailt vagy faxot használnak, így a rendes postai kézbesítés, illetve a minisztériumon belüli iktatás miatt a két kifogásolt kérdésben felelős közigazgatási és igazságügyi minisztérium illetékesei előreláthatóan csak a jövő héten kapják kézhez az indokolt véleményeket. A minisztérium sajtóosztálya szerint így ennél hamarabb véleményt sem tudnak formálni azokról, ahogy tartalmukról sincs egyelőre tudomásuk.