Alkotmánybírósághoz fordulnak a smasszerek

2012.03.08. 14:28
Az Alkotmánybírósághoz, illetve az alapvető jogok biztosához fordul öt rendvédelmi szakszervezet a jogaikat szűkítő, idén életbe lépett jogszabály-módosításokkal kapcsolatban - közölte Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke csütörtökön Budapesten.

A rendvédelmi szakszervezeteket érintő intézkedéseket az érdekvédő "övön aluli ütésnek" nevezte a szakszervezetek közös sajtótájékoztatón, amelyet egy ökölvívó edzőteremben tartott a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete.

"Több menetes, tisztességes meccsre készülünk, és nem kívánjuk ennyiben hagyni a szakszervezeti jogok ilyen mértékű tiprását" - fogalmazott Holecz Gábor.

Mint mondta: a tavaly decemberben elfogadott módosításokkal "minden törvényi átmenet biztosítása nélkül" megvonták a szakszervezetek részére járó munkaidő-kedvezmény jelentős részét, valamint annak lehetőségét, hogy azzal a szakszervezet gazdálkodjon. Nehezményezte, hogy a törvénykezés az érdekvédelmi feladatok egy részét a kötelező tagsággal létrejövő új köztestületre, a Magyar Rendvédelmi Karra ruházza. Hozzátette: a kar erősebb jogosítványokat kapott, mint maguk a szakszervezetek.

Közlése szerint - a módosítások következtében - egy szervnél a munkaidő 10 százalékát fordíthatják a tisztségviselők szakszervezeti munkára, független státuszukat megszüntetik, és a munkaidő-kedvezmény sem vonható össze. Megszűnik továbbá a kötelező tagdíjlevonás és a munkaidő-kedvezmény pénzbeli megváltási lehetősége is.

Holecz Gábor tájékoztatása szerint az alkotmányjogi panaszt, illetve az ombudsmani eljárást kezdeményező iratot heteken belül elküldik az illetékeseknek. Mint hozzátette, szakértőik jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz forduljanak az ügyben.

Vincze Tibor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta: a rendvédelmi szférában dolgozó munkáltatók április 1-jével egyoldalúan felbontották a szakszervezetekkel kötött együttműködési szerződéseket, így megszűnnek a dokumentumokban foglalt olyan jogosultságaik, mint az infrastruktúra- és irodahasználat.