Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Erélytelen a Btk. a rasszista és homofób bűncselekményekkel szemben?

2012.03.08. 16:08
Öt civilszervezet kevesli a februárban közzétett büntetőtörvénykönyv-tervezet rasszista és homofób bűncselekmények elleni intézkedéseit.

Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért (HTM), a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a héten írásban juttatták el javaslataikat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM), ahol jelenleg folyik az új Büntető Törvénykönyv kodifikációja. A szervezetek közül korábban több is részt vett az új Btk-ról szóló egyeztetésen a KIM-ben.

A civilek a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó szabályozás átfogó reformját javasolják. Szerintük a jogszabálynak további védett csoportokat kellene nevesítenie, és a bűncselekmények szélesebb körénél kellene büntetnie az előítéletes indítékot. Ellenzik, hogy az új Btk-ban megszűnjön a gyűlölet-bűncselekmények előkészületének büntethetősége.

Ivány Borbála, a Helsinki munkatársa szerint itthon nemzetközi összehasonlításban rendkívül kevés esetben indul eljárás gyűlölet-bűncselekmények miatt, miközben gyakoriak a rasszista, homofób, antiszemita támadások. „Kutatásaink azt mutatják, hogy a hatóságok sokszor csak a jóval enyhébb elbírálás alá eső garázdaság vagy testi sértés miatt indítanak eljárást, ha egyáltalán sor kerül erre.”

Udvari Márton, a NEKI munkatársa úgy véli, a hatóságok egyszerűen nem alkalmazzák az ilyen esetekre vonatkozó speciális tényállásokat, miközben magával a jogszabállyal is komoly problémák vannak. „Gyakori, hogy a tulajdonos védett csoporthoz tartozása miatt rongálják meg egy vagyontárgyát, . Az ilyen eseteket azonban a hatályos magyar jog nem kezeli gyűlölet-bűncselekményként” – teszi hozzá Jovánovics Eszter, a TASZ Romaprogramjának vezetője.

Pontosítani kell a védett csoportok körét is, mert a hatályos szabályozás egyszerre hiányos és túl tág. A HTM-es Dombos Tamás szerint míg akár a focidrukkerek közötti összecsapások is gyűlölet-bűncselekménynek minősülnek, a jelenlegi szabályozás nem nevesíti a szexuális irányultság, nemi identitás vagy fogyatékosság szerinti csoportok védelmét. Ezért azt javasolják, hogy a jogalkalmazó számára tegyék egyértelművé, milyen esetekben van szükség e speciális tényállás alkalmazására”.

A civilek a garázda jellegű gyűlölet-bűncselekmény meghatározását is módosítanák, és javasolják, hogy az előítéletes indokból elkövetett bűncselekményeket általános jelleggel súlyosabban büntessék. Átol Dorottya, az Amnesty munkatársa a nemzetközi ajánlások és a külföldi tapasztalatok figyelembevételét sürgette a törvényjavaslat megalkotásakor.

Átol felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2011 tavaszán elfogadta az ENSZ összes, gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó ajánlását, a vállalások végrehajtására a büntetőkódex reformja a legjobb lehetőség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?