Májusig nem kell fogházba vonulnia Geréb Ágnesnek

2012.03.08. 17:43
Kegyelmi kérelme miatt engedélyezték a három hónapos halasztást.

Geréb Ágnesnek csak májusban kell megkezdenie kétéves fogházbüntetése letöltését, mivel a Fővárosi Törvényszék a benyújtott kérelemre engedélyezte a három hónapos halasztást. Ettől függetlenül viszont a szülész-nőgyógyász más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van.

Pelle Andrea,  a szülész-nőgyógyász ügyvédje csütörtökön azt mondta: a bíróság arra való hivatkozással engedélyezte a halasztást, hogy Geréb Ágnes időközben kegyelmi kérelmet nyújtott be. Akkor viszont, ha  a köztársasági elnök a következő három hónapban nem ad kegyelmet Geréb Ágnesnek, a szülész-nőgyógyásznak május 3-án fogházba kell vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes a leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Pelle Andrea ügyvéd az ítélethirdetés után újságírónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az államfői kegyelem érdekében korábban több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben leszögezték: kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják "meghurcolását".

Mindeközben februárban újabb ügyekben vádolták meg Geréb Ágnest, mert az a tiltás ellenére folytatta szülész-nőgyógyászi tevékenységét. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint azokban a további otthonszüléses ügyekben, amelyek miatt a szülész-nőgyógyász már több mint egy éve házi őrizetben van, a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság február közepén, nem jogerős végzésében az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának a kihirdetéséig meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét. Ezt azzal indokolták, hogy az ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való eltiltás, másrészt a büntetőeljárás hatálya alá esik. A bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján úgy ítélte meg, szükséges, de egyben elegendő is a házi őrizet alkalmazása annak érdekében, hogy a vádlott hasonló jellegű cselekményt ne kövessen el.