Mesterházy: 2014-re elég erősek leszünk

2012.03.08. 17:48 Módosítva: 2012.03.08. 18:29
A kormányváltásra gyúr az MSZP.

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányzásának félidejéhez közeledve elvesztette a többség bizalmát, mert képtelen volt biztonságot teremteni. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja csütörtöki évértékelő rendezvényén azt mondta: az MSZP 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült a kormányzásra.

Mesterházy Attila úgy vélte, a Fidesz azért győzött 2010-ben, mert felelőtlen és demagóg ígéreteket tett ellenzékből, de ezért is bukik majd meg. Az MSZP nem követi el ezt a hibát, nem fogalmaz meg felelőtlen ígéreteket - jelentette ki, megerősítve, hogy a szocialisták május 1-jén nyilvánosságra hozzák szakpolitikai programjukat, majd a lehető legszélesebb körben megvitatják azt.

A Fidesz el fog tűnni a hatalomból, de az általa okozott gondok itt maradnak, és azokat a következő kormánynak kell orvosolni - mondta az MSZP elnöke, hozzáfűzve, az MSZP ellensége nem a kormánypárt, hanem a reményvesztettség és az apátia. Ezért - folytatta - a kormányváltás érdekében a választásokig hátralévő időben meg kell teremteniük "a változás szövetségét", amelyben helyük van a demokratikus ellenzéki pártoknak, civil szervezeteknek és mindenkinek, aki változást akar.

A pártelnök elmondta: a demokrácia alapja az egyeztetés, ezért szakpolitikai programjuk csak keretet ad majd, amit közösen kell megtölteni tartalommal. "Nyakunkba vesszük az országot, és végigbeszéljük mindenkivel, aki a kormánytól eltérően látja a jelent és képzeli el a jövőt" - jelezte.

Közölte: igazságos adórendszert akarnak, amelyben a gazdagok többet fizetnek, fenntartható nyugdíjrendszert, hetekig tartó közmunka helyett hosszú távú munkahelyteremtést, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, emellett visszaállítanák 18 évre a tankötelezettség korhatárát. Visszaállítanák az egyetemi, főiskolai keretszámokat is, mert bár változtatni kell a rendszeren, ehhez "szike kell, nem balta".

Mesterházy Attila szerint a kormányváltás után a lehető legszélesebb egyetértéssel új közjogi rendszert kell létrehozni, amely helyreállítja a hatalom kontrollját, védi a független intézményeket és a szabadság maximumát garantálja mindenkinek.

A szocialista pártelnök negyvenperces beszéde nagyobbik részében a kormány eddigi munkáját értékelte. Véleménye szerint bár két éve sokan bíztak a Fideszben, mára csalódottság, elkeseredettség lett úrrá az országban, az itt élők kétharmadának "elege van az Orbán-rendszerből", azokat pedig, akik kitartanak mellette, nem a bizalom, hanem a hit vezeti.

Úgy fogalmazott: a "fülkeforradalom" káoszt, csődöt és rombolást hozott, a kormány leépítette a jogállami intézményrendszert, nem ért a gazdasághoz és érzéketlen a szegények problémáira, "a hajléktalanokat börtönbe, a munkanélkülieket munkatáborba" küldené.

A pártelnök szólt arról, hogy a kabinet egy év alatt "eltapsolta" a magánnyugdíj-megtakarításokat, és arról is, hogy Magyarország az egyetlen uniós állam, ahol nincs rokkantnyugdíj.

Bírálta a felsőoktatás átalakítását, mondván, sok fiatal elől elzárja a felemelkedés lehetőségét. Orbán Viktor úgy sokallja a tizedére csökkent keretszámot a jogászképzésben, hogy az állam pénzén szerzett jogi diplomát - mondta.

Egy demokráciában nem lehet a bírói kar fölé emelni egyik leghűségesebb emberünk feleségét, legfőbb ügyésszé kinevezni a kormányzópárt korábbi képviselőjelöltjét - sorolta tovább kifogásait.

Mesterházy Attila azt is mondta, a kormány "külpolitikai ámokfutása" sokat rontott az ország megítélésén, és a miniszterelnök akkora ütéseket kapott Brüsszelből, hogy "csattanásuk idáig hallatszott". "Ezek nem kokik és sallerek voltak, hanem kemény balcsapottak és jobbhorgok" - fogalmazott, megjegyezve, Orbán Viktor a "K.O." ellenére sem látta be, hogy "az európai hangulat nem magyarellenes, hanem Orbán-ellenes".

Szólt arról is, hogy a kormány mögött százmilliárdokról döntő gazdasági érdekkör áll. "A cégbirodalom tagjai és rokonaik (...) kormányzati felhatalmazással folytatják üzelmeiket, intézményesítették a korrupciót. A kezük mindenhová elér, az étvágyuk csillapíthatatlan, a befolyásuk pedig korlátlan. (...) A Simicska Zrt., a Nyerges Kft. és leányvállalataik valóban zártkörűen, de korlátlan felelőtlenséggel működnek" - fogalmazott.