Külföldi jobboldaliak fogják éljenezni Orbánt

2012.03.08. 14:46 Módosítva: 2012.03.08. 18:18
Magyarul nem is tudó külföldiek ezrei fogják éltetni Orbán miniszterelnököt a Bayer Zsolt-féle Békemeneten és a március 15-ei állami ünnepségen. A lengyel jobboldaliak utazását a Demokrata lengyel megfelelője szervezi. Egy lengyel hetilap a március 15-i állami ünnepen való részvételre buzdít. A résztvevőket vonattal szállítják Varsóból Budapestre. A lengyel tüntetők a tervek szerint a Békemenettel együtt vonulnak a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor tart ünnepi beszédet.

A március 15-i állami ünnepen, illetve a magyar kormány melletti szimpátiatüntetésen való részvételre biztatja a lengyeleket az a felhívás, amely a Gazeta Polska című lengyel jobboldali hetilapban jelent meg. Az újság a magyar sajtószíntéren, irányultságát nézve, nagyjából a Demokratának felel meg. A felhívásról elsőként a maria.blog.hu számolt be.

A részletesebb felhívásban az olvasható: „Utazz velünk! A Gazeta Polska Klub Nagy Utazást szervez március 15-én Magyarországra, Budapestre. Mutassuk ki barátságunkat és támogatásunkat a magyar nép, valamint Orbán Viktor miniszterelnök úr politikája iránt.”

Tomasz Sakiewicz, a hetilap főszerkesztője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a Varsóból Budapestre induló hétszáz helyjegyes különvonatra majdnem minden jegy elkelt. Hangsúlyozta, hogy több tucat busz is indul lengyel városokból, ezért óvatos becslések szerint is kétezer lengyel érkezésével számolhatnak Budapesten, de a szervezők ötezer fő jelentkezésére is felkészültek.

A lengyel tüntetőket szállító különvonat Varsóból indul március 14-én este 18 órakor, és Kielce, Krakkó, Tarnów és Nowy Sącz érintésével március 15-én reggel 6 óra 50 perckor érkezik meg a Nyugati pályaudvarra. Az utazás költségeiről azt írják, hogy azt később tisztázzák majd.

A szervezők jelszavakat is ajánlanak a tüntetők figyelmébe, amelyeket a demonstráció során felírhatnak a transzparensekre. Ezek szövegét angolul, lengyelül és magyarul is közlik. Ilyen például: „Semmit rólunk, nélkülünk”, „Lengyel és magyar - két jó barát együtt harcol, s issza borát”, "A Haza nem eladó", "Isten, Becsület és Haza".

A program szerint a Budapestre érkező lengyelek reggel 8 órakor a Kossuth téren részt vesznek a zászlófelvonáson, 9 órakor a Nemzeti Múzeum előtti rendezvényen. Ezt követően a Várba vonuló lengyeleket a magyar szervezők délben vendégül látják. Délután 3-kor pedig a Kossuth térre vonulnak, ahol Orbán ünnepi beszédet tart.

Március 15-én az a Békemenet Magyarországért Egyesület is demonstrációt tart, amely már januárban is tartott egy kormány melletti tüntetést. Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet egyik alapítója keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: több ezren érkeznek Lengyelországból is a március 15-i ünnepségekre. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét, mondta Bayer.

A felhívás szerint a hivatalos állami ünnepség után a lengyel demonstrálókat a Parlamentbe várják, ahol a legmagasabb szintű állami vezetőkkel találkozhatnak. Erről megkérdeztük a parlament sajtóosztályát, ahol azt válaszolták: nincs információjuk sem a felhívásról, sem a találkozókról.

A lengyel hetilap felhívása összefoglalja a 1848. március 15-i forradalom jelentőségét, felsorolja az akkor elfogadott 12 pontot. Megemlítik, hogy a lengyelek is segítték a magyar szabadságharcot, többek között Jozef Wysocki és Bem József lengyel tábornokok vezetésével.