Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliárdos hiánnyal fogadták el Esztergom költségvetését

2012.03.09. 15:32

A tervezetben jelenleg városi kiadásként szerepel az állam által átvett intézmények finanszírozása, és erre a város nem állított be bevételt, így egymilliárd forintos hiánnyal fogadta el költségvetését pénteki ülésén Esztergom képviselő-testülete.

Tétényi Éva
Tétényi Éva
Fotó: Földi Imre

A testület fideszes többsége elutasította Tétényi Éva független polgármester indítványát, aki azt kérte, felterjesztési jogukkal élve forduljanak az Országgyűléshez az országos költségvetés módosítása érdekében, ugyanis abban – mint mondta – tévesen szerepel, hogy az állam által átvett intézményeket Esztergomnak kell finanszíroznia.

Az államkincstár januárban és februárban összesen csaknem 150 millió forintot inkasszóval leemelt a város folyószámlájáról, a márciusi inkasszót Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott javaslatára a testület határozata akadályozta meg, amellyel kérték az intézkedés felfüggesztését.

Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után elmondta, nem kívánnak asszisztálni a polgármester politikai akciójához, a kérdést saját eszközeikkel, a kormányhivatallal való egyeztetéssel oldják meg. "Önök mindenképpen botrányt akarnak csinálni, ez csak műbotrány!" – jelentette ki. A képviselő közölte, a Fidesz-frakció szerint is aggályos a várost terhelő finanszírozási félreértés, de korrigálni fogják az eltérést. "Amíg ez nem történik meg, kénytelenek vagyunk elfogadni a mínuszos költségvetést" – tette hozzá.

A 2012-es költségvetés Esztergom bevételeit 7,5 milliárd forintban, kiadásait 8,5 milliárd forintban határozta meg. A várost terhelő adósságszolgálat csaknem kétmilliárd forint. A pénteki ülésen a Fidesz-frakció és az ellenzék között 30 millió forint elosztásáról többórás vita folyt.

Zoltai Dániel, a pénzügyi bizottság fideszes tagja emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még 24 milliárd forintos volt a város költségvetése és szerinte a Tétényi Éva polgármester által indított adósságrendezés legnagyobb érvágása, hogy a kormány elvitte a város intézményeit.

A testület úgy határozott, hogy ezentúl minden ülésen tekintsék át, és ha kell, módosítsák a költségvetést.

Tétényi Éva a napirend zárásaként közölte, hogy a hiánnyal elfogadott költségvetés miatt törvényességi észrevételt kér a kormányhivataltól.